maanantai 28. helmikuuta 2011

La salade niçoise

Tulevan Provencen matkan lähestyesä kotikokin katseet kääntyvä paikallisen ruokakulttuurin opiskeluun, sillä määränpäässä on tarkoitus tai ainakin yrittää kokkailla mahdollisimman autenttista paikallista ruokaa. Kotikokin seikkailut provencelaisen keittiön sielunmaailmassa ovat vielä alkutekijöissään, sillä aihepiirin tuntemus on toistaiseksi tyhjä kuin kreikkalaisen kirstunvartijan taskunpohjat. Paria netistä tilattua kokkikirjaa odotellessa ensimmäisenä eksperimentaationa aiheeseen saa kunnian olla La salade niçoise eli tuttavallisemmin Nizzan salaatti. Ohjeita on maailma pullollaan ja sanan autenttinen kuuleminen saa ruoanlaiton yhteydessä yleensä niskakarvat nousemaan joko säikähdyksestä tai kunnioituksesta. Tässä oli pyrkimys autenttisuuteen - jos sellainen on ylipäätään mahdollista - mutta lopputulos lienee tuskin sellainen. Reseptinä on yritetty noudattaa mahdollisuuksien rajoissa David Lebowitzin ohjetta, joka on taas apinoitu monsieur Jacques Médecinin kirjasta. Marketista ei löytynyt kuitenkaan tähän hätään fava-papuja eikä nizzalaisia oliiveja, joten nämä korvattiin luomupavuilla (valkoinen) ja kalamata-oliiveilla. Lopputulos oli maukas, vaikka anjovis ei kuulu edelleenkään omien suosikkiainesosien joukkoon.

Ruokaviininä oli tällä kertaa Viinilehden viime vuoden valkoviiniksi valittua Jackson Estate Sauvignon Blancia (vuosikerta 2010). Viini on todella hyvää, tuoksussa on raikasta hedelmäisyyttä ja raparperia, maku on puolestaan erittäin intensiivinen, kuiva ja reilusti hapokas. Oma maku oli huomaavinaan mausta ainakin omenan ja sitrushedelminen vivahteita. Loistava viini ei sopinut ehkä juuri tähän ruokaan aivan täydellisesti, mutta tätä tulee kyllä varmasti juotua myöhemminkin.
Mainio valkoviini


Ainekset (2 annosta):

  • 2 punaista tomaattia
  • suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 pieni kurkku
  • 1 pieni punainen sipuli
  • 80 g valkoisia luomupapuja
  • 60 g kivettömiä kalamata-oliiveja
  • puolikas roomansalaatti
  • 3 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 6 ruokalusikallista  extra-virgin oliiviöljyä
  • 2 ruokalusikallista tuoretta basilikaa
  • mustapippuria
  • 12 anjovisfileetä 



Valmistusohje:

  1. Voitele salaattikulho halkaistulla valkosipulilla.
  2. Leikkaa tomaatit ja laita ne siivilään. Sirottele päälle suolaa ja anna maustua samalla kun viimeistelet salaattia.
  3. Kuori kurkku, poista siemenet ja paloittele. Lisää kulhoon.
  4. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi siivuiksi. Lisää kulhoon.
  5. Lisää huuhdellut pavut, oliivit ja pilkottu/revitty salaatti kulhoon.
  6. Keitä kananmunat, kuori ja pilko sekä lisää kulhoon.
  7. Silppua basilika ja sekoita oliiviöljyn kanssa. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja mustapippuria. Lisää tomaatit kulhoon sekä suurin osa salaatinkastikkeesta.
  8. Aseta kananmunat salaatin päälle ja verhoa kananmunat anjoviksella. Kaada loput salaatinkastikkeesta kananmunien päälle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...