perjantai 8. maaliskuuta 2013

Karitsan potkaa punaviinikastikkeessa

Pääsiäiseen on vielä muutama viikko aikaa, joten nyt on hyvä alkaa testata erilaisia lammasruokia. No, tässä tapauksessa ruoka on ihan simppeliä perusruokaa, joten lähestyvä pääsiäinen oli vain tekosyy tehdä karitsan potkaa uunissa. Kotikokkien kannattaa huomioida, että tämän ruoan valmistamiseen tulee varata reilusti aikaa. Parhaiten tämä onnistuu kun potkat pistää muhimaan viikonloppuaamuna, jolloin ruoka on herkullista ja valmista sopivasti illallisen aikaan. Ruoka valmistuu kyllä muutamassa tunnissakin, mutta käytännössä voit huoletta jättää padan uuniin pidemmäksi aikaa kunhan padassa on vain riittävästi nestettä. Tällöin lihasta tulee suussa sulavan mureaa etkä voi epäonnistua. Onneksi itse ruoantekemiseen menee hyvin vähän aikaa.


Ainekset:
  • karitsan potkaa
  • öljyä ja voita paistamiseen
  • pullo punaviiniä
  • litra lihalientä
  • sipulia
  • valkosipulia
  • juuriselleriä
  • porkkanaa
  • palsternakkaa
  • lanttua
  • rosmariinia
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria
Lisäksi kastikkeeseen:
  • maizenaa
  • suolaa
  • mustapippuria
Perunamuussiin:
  • perunoita
  • maitoa
  • (keitinlientä)
  • tuoreita yrttejä, esim. timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Ota karitsanpotkat huoneenlämpöön parisen tuntia ennen paistamista. Poista ylimääräiset kalvot ja rasva.
  2. Tee esivalmistelut eli kuori ja pilko kaikki juurekset ja vihannekset reilunkokoisiksi paloiksi. Laita odotellessa uuni lämpenemään 150-asteiseksi.
  3. Paista potkiin paistinpannulla kaunis väri voi-öljyseoksessa, mutta älä kypsennä. Kuullota sillä aikaa sipuleita voissa valurautapannulla. Lisää pataan kasvikset/juurekset ja kuullota pikaisesti. Lisää sitten niiden päälle valmiit karitsan potkat. Kaada sekaan punaviini ja lihaliemi. Voit kaataa sekaan tarvittaessa lisää vettä, sillä lihat ja juurekset täytyy peittyä nesteellä. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreilla/kuivatuilla yrteillä.
  4. Jätä pata porisemaan hiljakseen uuniin vähintään viideksi tunniksi. Voit antaa lihan olla myös kauemmin halutessasi.
  5. Tee lopuksi perunamuussi ja kastike. Keitä perunat suolatussa vedessä ja muussaa karkeasti. Lisää samalla sekään kuumaa maitoa ja voita. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreilla yrteillä. Siivilöi haudutuslientä kattilaan, kiehauta ja seosta maizenalla. Mausta tarvittaessa.
  6. Kokoa annos ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...