maanantai 23. heinäkuuta 2012

Hirvipataa ohran ja riisin kera

Blogissa on vietetty viime ajat hiljaiseloa kesäkiireiden takia, joten on aika palata takaisin sorvin ääreen. Pakastimesta löytyi vielä hirvenlihaa, jonka suotuisa käyttöpäivä alkoi lähestyä loppuaan. Siispä oli syytä tehdä pitkähkön tauon jälkeen perinteistä, simppeliä ja maistuvaa hirvipataa. Padan kastike tehdään kermasta ja punaviinistä sopivalla sekoituksella, jonka lisäksi kastike maustetaan oman maun mukaan sopivilla yrteillä. Tykkään itse laittaa sekaan usein myös sieniä, joten tällä kertaa pakastimesta sekaan tarttui reilu satsi suppilovahveroita. Hirvipadan kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi perunat, speltti, riisi ja ohra. Myös lisukkeen osalta ideana oli käyttää pois kaapissa lojuvia vajaita paketteja, joten valmistin sopivan sekoituksen riisistä ja ohrasta padan kyytipojaksi. Annoksen voi viimeistellä tuoreilla yrteillä ja vaikkapa puolukkahillolla. Tämän helpommaksi ruoanlaitto ei voi tuskin mennä, mutta muista varata padan kypsyttämiseen riittävästi aikaa eli noin 3-5 tuntia, jolloin lihasta tulee herkullisen mureaa ja suussa sulavaa.


Ainekset:
  • 800 g hirvipaistia
  • 4 sipulia
  • voita ja öljyä paistamiseen
  • 2-3 dl suppilovahveroita
  • 5 cl konjakkia tai brandya
  • 4 dl punaviiniä
  • 3 dl kermaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • rosmariinia
  • timjamia
  • provencenyrttejä
  • suolaa
  • pippuria
Lisäksi:
  • tuoreita yrttejä
  • puolukkahilloa
  • spelttiä, ohraa, riisiä tai perunaa
Valmistusohje:
  1. Sulata hirvenliha tarvittaessa eli ota liha jääkaappiin noin vuorokautta ennen ruoanvalmistusta. Ota lisäksi liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen sen paistamista.
  2. Kuori ja hienonna sipulit karkeasti ja kuullota ne kevyesti paistinpannulla öljyssä parin minuutin ajan. Nosta sipulit valurautapataan.
  3. Viipaloi hirvenliha isoiksi paloiksi ja poista mahdolliset jänteet. Paista pienissä erissä paistinpannulla öljyssä ja rasvassa kunnes lihat ovat ruskistuneet kauniisti. Lisää lihat niin ikään valurautapataan.
  4. Kaada konjakki paistinpannulle ja pyöräytä nesteet nopeasti kasaan. Kaada seos valurautapataan.
  5. Lisää kerma, punaviini, mausteet ja hienonnettu valkosipuli pataan. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että lihat peittyvät nesteen alle.
  6. Hauduta lihaa vähintään kolme tuntia (mieluummin hieman enemmän) 150-asteisessa uunissa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
  7. Valmista lisukkeet ohjeen mukaan. Jos käytät esimerkiksi riisiä ja ohraa, niin huomioi niitä keitettäessä kypsymisajan erot.
  8. Paista lopuksi suppilovahverot paistinpannulla voissa ja lisää pataan hieman ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...