tiistai 1. marraskuuta 2011

Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkien sesonkikausi on loppusyksyllä eli on korkea aika tehdä taas pitkästä aikaa keittoa tästä miedonmakuisesta mutta hienostuneesta mukulakasvista. Keiton ideana oli hyödyntää kotona saatavilla olevia aineita eli ideana oli rakentaa keitto maa-artisokkien, perunoiden ja purjon ympärille. Makua ruokaan tuovat kerma ja sherry kasvisfondin lisäksi. Muina mausteina käytin ainoastaan valkopippuria, jota tosin tuli laitettua melko reilusti eli hieman liikaa.

Ruokaa voi koristella ja maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä oman makunsa mukaan tai vaihtoehtoisesti keiton pinnalle voi laittaa vaikka paahdettuja ja rouhittuja pähkinöitä tai rapeaksi paistettua ilmakuivattua kinkkua.



Ainekset:
  • 1 kg maa-artisokkia
  • 300 g jauhoisia perunoita
  • 1 purjo
  • 1/2 solovalkosipuli
  • voita
  • kasvisfondia
  • 2 1/2 dl kermaa
  • sherryä
  • valkopippuria
  • tuoretta basilikaa
Valmistusohje:
  1. Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat pienemmiksi paloiksi. Laita maa-artisokat heti kattilaan veteen, koska muuten ne tummenevat. Lisää kattilaan niin paljon vettä, että juurekset peittyvät veden alle. Lisää kasvisfondi ja karkeasti paloitellut/murskatut valkosipulin kynnet kattilaan ja keitä kunnes juurekset ovat kypsiä eli noin 20 minuuttia.
  2. Viipaloi purjon valkoinen osa ja freesaa nopeasti voissa paistinpannulla. Laita sivuun odottamaan.
  3. Soseuta maa-artisokat, perunat, purjo ja valkosipuli sauvasekoittimella. Lisää sekaan sopivasti keitinvettä, loraus sherryä ja kerma. Mausta valkopippurilla. Tarkista maku. Koristele tuoreella ja silputulla basilikalla ja tarjoa patongin/maalaisleivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...