perjantai 5. lokakuuta 2012

Kesäkurpitsa-munakoisolasagne ja paprikapestoa

Lasagne on hienoa kotiruokaa. Sitä on helppo tehdä ja varioida mielikuvituksen ja/tai muiden reseptien mukaan. Jupen keittiössä lasagnea ei oltukaan tehty aivan lähiaikoina, mutta Mikko Koskisen mainiota Passione-kirjaa lukiessa silmieni eteen eksyi resepti kesäkurpitsa-munakoisolasagnesta ja paprikapestosta. Resepti ja erityisesti paprikapesto tuntuivat niin mielenkiintoisilta, että tätähän piti testata. Kuva ei tee oikeutta ruoalle, joka oli odotusten mukaisesti erittäin hyvää. Noudatin kirjan ohjetta miltei orjallisesti, mutta käytin itsetehtyjen lasagnelevyjen sijasta kaupan valmiita levyjä.

Reseptin mukaan valmistettuna pestoa jäi ainakin meillä reilusti yli, mutta ylimääräisen osan voi käyttää kätevästi seuraavana päivänä vaikkapa lounaspatongin välissä tai muulla parhaaksi katsomallaan tavalla. Samoin tomaattikastiketta tulee tällä ohjeella isompi satsi. Loppuun vielä vinkki italialaisen ruoan ystäville. Kannattaa ehdottomasti tutustua Koskisen kirjaan, josta löytyy monenlaisia reseptejä niin vaikeustason kuin tyylin mukaan vuodenajoittain lajiteltuna. Tämä resepti oli kesäkauden kotiruokaa, mutta maistui hyvin myös näin alkusyksystä.


Ainekset:
Lasagne:
  • 2 munakoisoa
  • 2 kesäkurpitsaa
  • 10 lasagnelevyä
  • 2 dl tomaattikastiketta *
  • 2 tuoretta basilikanoksaa
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 2 mozzarellaa
* Tomaattikastike:
  • 2 prk kaltattuja luumutomaatteja tai tomaattimurskaa
  • 1 keltasipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 chilipalko
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa
  • mustapippuria
Béchamelkastike:
  • 70 g voita
  • 70 g vehnäjauhoja
  • 1 l maitoa
  • suolaa
  • valkopippuria
Paprikapesto:
  • 3 punaista paprikaa
  • 1 rkl parmesaanijuustoa
  • 1 rkl pinjansiemeniä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
Lasagne:
  1. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa viipaleiksi. Ripottele päälle hieman suolaa ja anna nesteiden valua hetki pois. Kuivaa viipaleet ja paista ne nopeasti kuumalla pannulla.
  2. Kokoa uunivuokaan kerroksittain pastalevyjä, béchamelkastiketta, tomaattikastiketta, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Pane muutamaan väliin pilkottua basilikaa ja parmesaanijuustoa. Jätä viimeiseen kerrokseen pastalevy ja peitä se mozzarellaviipaleilla.
  3. Kypsennä lasagnea 180-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
Tomaattikastike:
  1. Kuullota pilkottuja sipuleita oliiviöljyssä ja lisää tomaatit ja hienonnettu chili. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia noin puoli tuntia. Lisää lopuksi pilkottu basilika.
Béchamelkastike:
  1. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki. Kaada vähitellen kuumaa maitoa sekaan hyvin sekoittaen. Kastike kypsyy noin 20 minuutissa. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla.
Paprikapesto:
  1. Halkaise paprikat, poista niistä siemenet ja paahda kuumassa uunissa, kunnes kuori muuttuu mustaksi. Anna paprikoiden levätä hetki ja kuori. Soseuta paprikat sileäksi ja jäähdytä. Kaada paprikasose takaisin tehosekoittimeen, lisää parmesaani ja pinjansiemenet ja sekoita. Kaada hiljalleen mukaan oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...