perjantai 15. huhtikuuta 2011

Riistatacot pohjoismaiseen tyyliin

Tortillat tulee yleensä syötyä meksikolaiseen tyyliin salsakastikkeen kera, mutta tässä on mahtava resepti vaihtelua kaipaaville. Ruoka on tehty Ylen sivuilta löytyvän ohjeen pohjalta, mutta itse käytin ainoastaan hirven jauhelihaa ja kantarellien sijasta siitakesieniä. Lisäksi jätin kurkun ja salaatin kokonaan pois täytteistä. Seuraavalla kerralla vehnätortillojen sijasta voisi kokeilla rieskoja, vaikka tortillat kävivät hyvin myös riistaruoan kanssa. Erityismaininnan ansaitsevat myös ohjeen mukainen riistamaustesekoitus ja puolukka-omenahilloke, jotka toimivat molemmat loistavasti.
Kääräisyä vaille valmis annos

Ruokajuomana oli Madridin tuliaisia eli vuoden 2005 Solar Viejo Rioja Reservaa. Riojan alueelle viini on tehty miltei kokonaan Tempranillo-rypäleistä (90 %), tosin mukana on myös hieman Gracianoa (10 %). Tumman rubiininvärinen viini tuoksuu houkuttevalle, mieleen tulevat ainakin mustaherukka, yrtit ja hienoinen vaniljaisuus tammitynnyrikypsytyksen jäljiltä. Tuoksu on ylipäätään tasapainoinen ja pehmeä eikä päällekäyvä. Täyteläisessa maussa tuntuvat pyöreät tanniinit ja pitkähkö jälkimaku. Maku on marjaisa ja tasapainoinen. Viini sopi hyvin yhteen riistan kanssa ja kuvittelisin sen toimivan myös mausteisen liharuoan ja grilliruoan kanssa.


Ainekset (4 annosta):
  • 500 g hirven jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 purjosipuli
  • 100 g siitakesieniä
  • voita
  • suolaa
  • pippuria
  • 8 vehnätortillaa
Maustesekoitus:
  • 1 rkl katajanmarjoja
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia
  • 1/2 rkl mustapippuria
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 1/2 rkl cayenne-pippuria
Puolukka-omenahilloke:
  • 3 omenaa
  • 2 dl puolukoita
  • 1 tl chilijauhetta
  • 3 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl vettä
Valmistusohje:
  1. Silppua valkosipuli ja sekoita kermaviilin, suolan ja pippurin kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan.
  2. Pilko purjosipuli ja laita erilliseen tarjoiluastiaan.
  3. Kuutioi omenat pieniksi palasiksi. Keitä sokerista ja vedestä kullankeltainen karamellimainen seos kattilassa. Lisää omenat sekaan, mutta älä sekoita erillisellä kauhalla, vaan ainoastaan ravistelemalla kattilaa. Lisää puolukat, etikka ja chilijauhe. Anna kiehahtaa ja laita sekoitus sitten erilliseen tarjoiluastiaan jäähtymään.
  4. Tee maustesekoitus murskaamalla mausteet morttelissa. Silppua sipuli ja ruskista rypsiöljyssä paistinpannulla. Nosta sipulit sivuun ja paista jauheliha rypsiöljyssä. Kaada sekaan maustesekoitus ja tilkka vettä sekä sipulit ja keitä kokoon. Mausta suolalla.
  5. Paista sienet paistinpannussa voissa. Lisää vielä lopuksi pala voita ja mausta suolalla.
  6. Aseta kaikki ainekset esille, lämmitä tortilla mikrossa (tai paistinpannulla), täytä kaikilla aineksilla ja syö lämpimänä punaviinin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...