lauantai 3. marraskuuta 2012

Lähi-idän kasvismenu (falafelit, hummus, baba ganoushi, minttusalaatti jne.)

Mainostan yleensä blogissani tekemieni ruokien noeputta ja helpoutta, koska suurin osa arkikokkailustani ovat juuri tällaisia. Aikaa on yleensä rajoitetusti, joten pyrin tekemään arkena sellaisia ruokia että kokkailu ei vie koko iltaa aikaa. Tällä kertaa en mainosta ruoan nopeutta, sillä tämän menun tekemiseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Leppoisalla tahdilla puuhastellessa ruoanvalmistus menee kuitenkin helposti, sillä yksinään näistä ruoista ei ole todellakaan vaikea valmistaa. Sopii siis hyvin viikonlopun tai vapaapäivän hauskaksi puuhaksi vaikkapa isommallakin porukalla.

Tässä menussa on hyvänä puolena myös se että ruoan voi valmistaa kaikessa rauhassa hyvissä ajoin, sillä ne voidaan syödä kaikki myös kylmänä. Suosittelen kuitenkin lämmittämään pitaleivät ja falafelit ennen tarjoilua. Ideana on siis napostella ja dippailla kaikkia ruokia tahnoissa tai vaikkapa täyttää pitaleivät haluamallaan tavalla. Tyyli on vapaa!

Couscous-minttusalaatti:
Ainekset:
  • 2 dl couscousia
  • öljyä + voita couscousiin
  • 1 ruukku minttua
  • 3 tomaattia siemenet poistettuna ja kuutioituna
  • 2 omenaa kuorittuna ja kuutioituna
  • kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä
  • kourallinen paahdettuja manteleita
  • kourallinen korintteja
  • 2/3 dl sitruunamehua
  • kardemummaa
  • kanelia
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Valmista ensin couscous ohjeen mukaan. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään ja laita salaatti tarjoiluastiaan.
Falafelit:
Ainekset:
  • 1 tölkki säilykekikherneitä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1/3 dl sitruunamehua
  • 1 ruukku korianterinlehtiä
  • 1 kananmuna
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
  • seesaminsiemeniä koristeluun
Valmistusohje:
  1. Valuta kikherneet ja soseuta ne tasaiseksi massaksi esim. tehosekoittimessa. Lisää sekaan loput ainekset ja soseuta toisen kerran. Pyörittele massasta sopivan kokoisia palloja ja pyörittele ne lisäksi seesaminsiemenissä ennen paistamista. Paista reilussa öljyssä kauniin värisiksi.
Hummus (kikhernetahna):
Ainekset:
  • 1 tölkki säilykekikherneitä
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl vettä
  • 2 rkl tahinitahnaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl juustokuminaa
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Valuta kikherneet ja soseuta ne tasaiseksi massaksi esim. tehosekoittimessa. Lisää sekaan loput ainekset ja soseuta toisen kerran. Siirrä tahna tarjoiluastiaan ja viimeistele pirskottelemalla päälle oliiviöljyä.
Baba ghanoush (munakoisotahna):
Ainekset:
  • 2 munakoisoa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1 dl persiljasilppua
  • 2 rkl tahimia
  • 1 tl chilijauhetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • paprikajauhetta koristeluun
Valmistusohje:
  1. Halkaiset munakoisot pitkittäin ja grillaa/paista uunissa noin 30 minuutin ajan tai kunnes munakoisot ovat pehmentyneet. Voit käännellä tarvittaessa munakoisoa uunissa muutaman kerran puolen tunnin aikana.
  2. Ota munakoisot uunista ja viilennä. Revi sitten munakoison kuoret irti ja purista nesteet huolellisesti pois (kannattaa ottaa munakoiso nyrkkiin ja puristaa ronskisti useamman kerran).
  3. Soseuta munakoisot ja muut ainekset esim. tehosekoittimessa. Siirrä tahna tarjoiluastiaan ja viimeistele pirskottamalla päälle sitruunamehua ja paprikajauhetta.
Keitettyä latva-artisokkaa:
Ainekset:
  • 1 latva-artisokka
  • 1 sitruuna
Valmistusohje:
  1. Katkaise latva-artisokan varsi ja poista tarvittaessa pohjasta veitsellä sitkeät kuidut. Leikkaa artisokan lehtikartion kärjestä pari senttiä pois esim. saksilla tai sahalaitaisella veitsellä. 
  2. Keitä artisokkaa noin 30-40 minuuttia sitruunavedessä (viipaloi sitruuna ja lisää keitinveteen). Artisokka tulee olla keitettäessä kokonaan veden alla, mutta voit käyttää vaikkapa lautasta painona artisokan päällä. Artisokka on kypsä kun pohja on pehmeä ja alimmat lehdet irtoavat helposti.
  3. Valuta vedet pois artisokasta ja nosta tarjoilualustalle. Artisokka syödään lehti kerrallaan eli malto imaistaan lehden paksusta päästä hampaiden välistä. Lopuksi artisokan sydän syödään veitsellä ja haarukalla.
Lisäksi tarjoillaan pitaleipää ja viipaloitua paprikaa.

4 kommenttia:

  1. Ai ai, tällaisen menun äärelle minäkin mielelläni asettuisin. Tuo munakoisotahna onkin vielä kokeilematta ja maistamatta. Ja muutenkin munakoisot kokkaamatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Syötiin nämä isommalla porukalla ja menu ml. munakoisotahna tuntui maistuvan niin vieraille kuin itselle, joten suosittelen testaamaan :)

      Poista
  2. Tuosta artisokansydämestä saa myös hyvän tahnan valkosipulin ja yrttien kanssa... Falafelit aion testata ohjeesi mukaan myöhemmin.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...