tiistai 9. lokakuuta 2012

Syksyinen sieni-kaalipata

Heti aluksi on tunnustuksen aika. Ala-asteella tarjoilluista hämäräperäisistä kaaliruoista on jäänyt sen verran epämiellyttävät muistot, että aikuisiällä kaalilaatikoiden ja -kääryleiden syönti on jäänyt vähiin. Jopa niin vähiin, että en ole koskaan aiemmin tehnyt itse näistä kumpaakaan. Tämä on siis historiallinen tapahtuma ja resepti Jupen keittiössä, sillä ensimmäinen kaaliruoka aasialaisen keittiön ulkopuolella näkee päivänvalon!

Mietin hetken eri vaihtoehtoja ja päädyin lopulta kokeilemaan syksyiseksi sieni-kaalipadaksi nimeämääni ruokaa. Ideana oli yhdistää suppilovahverot ja kaali siten että kaalin lisäksi ruoassa maistuisi mahdollisimman paljon maistuvat sienet. Niinpä keitin ohrasuurimot ja haudutin kasvikset sienten liuotusvedessä. Muuten resepti on todella yksinkertainen. Annos saa hieman väriä paprikasta ja makeutta siirapista ja kermasta. Lopputulos oli mielestäni oikein onnistunut, joten uskallan suositella testaamaan tätä syksyistä reseptiä!


Ainekset:
  • 1,5 dl rikottuja täysjyväohrasuurimoita
  • 800 g valkokaalia
  • 1 punainen paprika
  • 2 sipulia
  • 4 dl (kuivatettuja) suppilovahveroita
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1/2 dl siirappia
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Laita suppilovahverot likoamaan veteen noin puoleksi tunniksi. Valuta sienet kuivaksi ja säilytä vesi, koska tarvitset sitä myöhemmin kokkauksessa.
  2. Keitä ohrasuurimot sienten liuotusvedessä. Suurimoita ei tarvitse keittää täysin kypsiksi, jotta ne säilyttävät paremmin muotonsa ja napakkuutensa.
  3. Suikaloi valkokaali, paprika ja sipulit. Kuullota sipulit voissa suuressa kattilassa ja lisää sitten kattilaan noin 2-3 dl sienten liuotusvettä sekä suikaloitu kaali pienemmissä erissä. Hauduta kannen alla kunnes kaali on pehmennyt. Lisää vielä lopuksi sekaan paprikat ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
  4. Paista samaan aikaan suppilovahverot nopeasti voissa paistinpannulla.
  5. Yhdistä kaali-kasvisseos, suppilovahverot ja ohrasuurimot samaan kattilaan ja sekoita hyvin. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja lisää sekaan kerma ja siirappi. Sekoita varovasti.
  6. Paista ruokaa 175-asteisessa uunissa ensin noin 45 minuuttia eli kunnes pinta on hieman ruskistunut. Laita sen jälkeen vuoan päälle kansi ja hauduta vielä vähintään tunnin verran. Anna vetäytyä hetken aikaa ja nauti tuoreen patongin tai maalaisleivän kera.

1 kommentti:

  1. Järjettömän hyvää, kiitos netistä löytämästäni reseptistä! Ei mennyt liotusvesikään hukkaan :) Paprikan korvasin jauheella, ja kuivattujen sienien sijaan liottelin pakastettuja. Maukasta tuli.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...