maanantai 7. maaliskuuta 2011

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon eli Burgundinpata on klassinen ruoka, jonka valmistus ja raaka-aineet tuntuvat kiihdyttävän keskustelua niin netti- kuin reaalimaailmassa. Klassisten ruokien kanssa "autenttisia" reseptejä tuntuu olevan yhtä monta kuin kokkeja, mutta kolmesta kilpailevasta reseptistä

Boeuf bourguignon eli Burgundinpata on klassinen ruoka, jonka valmistus ja raaka-aineet tuntuvat kiihdyttävän keskustelua niin netti- kuin reaalimaailmassa. Klassisten ruokien kanssa "autenttisia" reseptejä tuntuu olevan yhtä monta kuin kokkeja, mutta kolmesta kilpailevasta reseptistä

1. Paul Bocuse (http://www.bocuse.fr/recettes/ficherecette.asp?id=105)
2. Hans Välimäki (http://www.ruokala.net/resepti/burgundin-pata-3)
3. Julia Child (http://knopfdoubleday.com/marketing/cooking/BoeufBourguignon.pdf)

yritin noudattaa tällä kertaa eniten ranskalaisen herrasmiehen (kolme Michelintähteä vuodesta 1965 alkaen on vahvahko suositus) viritelmää Hans Välimäellä maustettuna. Täytyy kyllä myöntää, että jossain kohti oikaisin heiman mutkia (esim. kastikkeen siivilöinti) ja toisekseen kaupasta ei löytynyt pikkusipuleita. Nämä korvasin salottisipuleilla. Mutta tässä oma "näkymys" aiheesta (tarkan reseptin voi tsekata edellisistä linkeistä). Ainakin omaan ja muiden ruokailijoiden makuun ruoka oli erittäin hyvää. Lisukkeena syötiin voissa ja öljyssä paistettuja tuoreita herkkusieniä, itsetehtyjä krutonkeja (maalaisleipää ja Provencen yrttejä) sekä höyrytettyjä luomuperunoita. Ruokajuomana oli tällä kertaa burgundilaisen punaviinin sijasta bordeauxlaista, koska Suomesta on sunnuntaina melko haasteellista ostaa täytettä viinikaappiin. Juoma oli jo aiemmin testattu Les Ailes de Poloumey.



Ainekset (4 annosta):
  • 850 g naudan palapaistia
  • 3 sipulia
  • 2 luomuporkkanaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 bouquet garni, omassa versiossa tuoretta timjamia, basilikaa ja laakerinlehtiä
  • 15 salottisipulia
  • 200 g pekonia
  • 5 dl punaviiniä
  • 3 cl konjakkia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sokeria
  • voita
  • oliiviöljyä
Lisäksi:
  • krutongit
  • 200 g tuoreita herkkusieniä
  • luomuperunoita
Valmistusohje:
  1. Paloittele paisti. Aseta lihat astiaan ja peitä punaviinillä. Lisää konjakki, kymmenisen mustapippuria, oliiviöljyä ja ja bouguet garni. Anna marinoitua viisi tuntia.
  2. Kuori ja silppua isot sipulit ja porkkanat.
  3. Kuivaa lihat huolellisesti.
  4. Ruskista pekoni paistinpannulla ja laita valurautapataan.
  5. Ruskista lihat paistinpannulla ja mausta suolalla sekä pippurilla. Laita lihat niin ikään valurautapataan.
  6. Ruskista sipulit ja porkkanat ja lisää pataan.
  7. Kaada marinadi ja bouquet garni pataan sekä lisää sekaan murskattu valkosipuli.
  8. Hauduta pataa 150-asteisessa uunissa noin kolme tuntia..
  9. Kuori salottisipulit ja käytä nopeasti paistinpannulla ilman ruskistamista. Lisää pataan.
  10. Hauduta vielä vajaa tunti. Lisää lopuksi sokeri.
  11. Tarjoile keitettyjen/höyrytettyjen perunoiden, paistettujen krutonkien ja voissa paistettujen herkkusienten sekä punaviinin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...