torstai 23. elokuuta 2012

Ragù eli bolognesekastike

Kertaus on opintojen äiti eli tässä vielä kerran ragùohjeeni alkuperäisen reseptin kera. Jokainen voi viritellä kastiketta oman makunsa mukaan, mutta ainakin yksi perussääntö kannattaa silti muistaa. Jauhelihaa ei saa missään tapauksessa paistaa vaan hauduttaa/keittää täysmaidossa ja viinissä. Tällä tavalla jauheliha ei kuivu turhaan vaan jää mehevän maukkaaksi. Lisäksi ragùun täytyy laittaa selleriä, sipulia ja porkkanaa sekä tomaattia jossakin muodossa, mielellään kuitenkin pyreenä. Ei muuta kuin testailemaan.

Lisuke

Ragù

Ainekset:
 • 400 g luomunaudan jauhelihaa
 • 150 g laadukasta pekonia
 • 1 porkkana
 • 1 lehtisellerin varsi
 • 2 kevätsipulia ilman vartta
 • 70 g tomaattipyreetä
 • 4 dl täysmaitoa
 • 2 dl valkoviiniä
 • suolaa
 • mustapippuria
Valmistusohje:
 1. Pilko pekoni pieneksi kuutioiksi. Kuori ja pilko vihannekset.
 2. Sulata pekoni paistinpannulla omassa rasvassa keskilämmöllä. Lisää sitten pannulle porkkana, lehtiselleri ja sipuli. Kuullota ja pehmennä hetken aikaa. 
 3. Lisää pannulle jauheliha ja sekoita se kasvisten sekaan. Lisää miltei heti pannulle tomaattipyree ja viini sekä tilkka maitoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä hautumaan pienellä lämmöllä pariksi tunniksi. Lisää tänä aikana säännöllisesti sekaan maitoa, jotta kastike ei kuivu.
 4. Keitä lopussa pasta ohjeen mukaan. Tarjoa pasta kastikkeen kera.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alkuperäinen ohje vapaasti käännettynä:
Ainekset: 
300 g nautaa
150 g pancettaa, kuivattuna
50 g porkkanaa
50 g selleriä
50 g sipulia
5 lusikallista tomaattikastiketta tai 20 g kolminkertaista tomaattipyreetä
2,4 dl täysmaitoa
1,2 dl valko- tai punaviiniä
suolaa, mustapippuria
Valmistusohje: 
Pieneksi kuutoiksi mezzaluna-veitsellä leikattu pancetta sulatetaan paistinpannulla. Vihannekset - niin ikään mezzalunalla pieneksi leikatut - lisätään pannulle ja jätetään hautumaan pehmeästi. Seuraavaksi pannulle lisätään naudan jauheliha ja sitä sekoitetaan kunnes se alkaa sihistä. Viini ja tomaattikastike lisätään pannulle yhdessä liemen kanssa ja ruoka jätetään hautumaan kahdeksi tunniksi. Tänä aikana sekaan lisätään hiljalleen maitoa ja ruoka maustetaan suolalla ja pippurilla. Vapaaehtoista mutta suositeltavaa on lisätä lopuksi litra täysmaitoa 'panna di cottura' eli ja keittää se kokoon, jolloin vähintään puolet maidosta haihtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...