lauantai 12. maaliskuuta 2011

Olutarvio: Cantillon Gueuze 100 % Lambic Bio

Brysselin reissulla kannattaa poiketa Cantillonin panimoon/museoon. Itsellä visiitti meinasi jäädä väliin reissussa saadun vatsataudin takia, mutta onneksi olo parani sen verran, että paikalla pääsi pikaisesti piipahtamaan. Perheyritys on säilynyt itsenäisenä panimon perustamisesta lähtien (Paul Cantillon perusti panimon vuonna 1900 Anderlechtiin) ja tällä hetkellä Cantillonin panimo Brysselissä on viimeinen perinteinen pikkupanimo. Olutharrastajan iloksi panimoon pääsee myös tutustumaan.
Panimon myymälä.
Panimokierroksen lopuksi pääsee vielä maistamaan kahta eri olutta ja halutessaan baarin puolelta voi tilata muitakin juomia. Ja panimosta saa ostettua myös kätevästi suoraan tuottajalta oluita kotiin viemisiksi. Itse ostin tuliaiseksi neljää eri olutta (Gueuze, Rosé de Gambrinus, Kriek ja sokerina pohjalla Lou Pepe Kriek).
Baarin puolella...
... voi maistella oluita.
Oluet pakattuna laatikoihin.
Täällä maltaat ja vehnä sekoitetaan ja murskataan.

Maltaat säilytetään ullakolla aitassa.
Massiivisia tynnyreitä
Cantillonin oluita ei saa ainakaan toistaiseksi Suomesta muualta kuin Alkon Arkadian lippulaivamyymälästä, jossa tällä hetkellä on myynnissä kahta eri olutta melko suolaiseen hintaan (0,375l Gueuze 100 % Lambic Bio 7,06 euroa & 0,75l Kriek 100 % Lambic 14,10 e).
Cantillon Gueuze 100 % Lambic Bio kotimaistelussa.
Panimon ansioksi on myös laskettava se, että vuodesta 1999 lähtien tuotanto on ollut kokonaan luomua.

Mutta itse asiaan eli arviovuorossa juuri Alkosta löytyvä Cantillon Gueuze 100 % Lambic Bio. Cantillonin olutpullot ovat yksinkertaisen tyylikkäitä ja mielenkiintoisena yksityiskohtana tuplakorkitettuja eli pullot on suljettu ensin viinipulloista tutuilla luonnonkorkeilla ja sen jälkeen vielä normaalilla olutpullon korkilla. Olut kaatuu lasiin kellertävänoranssina ja sumeana. Lasiin ei muodostu juurikaan vaahtoa ja sekin vähä häviää nopeasti. Tuoksu on hiivainen, maltainen, hedelmäinen ja erittäin hapan. Sokkotestissä tuoksun voisi veikata kuuluvan kuivalle valkoviinille.

Maku on myös kirpeä, muttei kuitenkaan turhan hapan, maku on yleisesti ottaen raikas ja virkistävä. Keskitäyteläisessä suutuntumassa on happoja sopivasti ja jälkimaku on pitkähkö ja melko hapan. Cantillonin Gueuze on todella mielenkiintoinen olut, jonka mausta tulee mieleen kuiva ja suodattamaton siideri. Maistelin tätä ja Rosé de Gambrinusta Cantillonin panimossa ja näistä kahdesta voiton vie ainakin tällä hetkellä jälkimmäinen, josta myöhemmin lisää.

Pisteet:
Tuoksu 7/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 8/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 14/20 = Yhteensä 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...