perjantai 4. maaliskuuta 2011

Lohta välimerelliseen tapaan tomaattisalaatin kera ja panna cotta

Perjantai-illan pääruoaksi tehtiin legendaarisen rääväsuun Gordon Ramsayn käännöskirjasta La Cuisine Rapide (onkohan tämä suomeksi Pikaruokaa Gordon Ramsayn tapaan?) lohta välimerellisin aromein tarjoiltuna tomaattisalaatin kera. Hankin kirjan Brysselistä tuliaiseksi ja ehdin nyt ensimmäistä kertaa valmistamaan ruokaa jonkun kirjasta bongatun ohjeen mukaisesti. Yleisesti ottaen opus ja sen reseptit vaikuttavat mielenkiintoisilta eikä liian monimutkaisilta.

Kirjan ja Ramsayn ideana on näyttää, että laadukkaita aterioita saa valmistettua myös nopeasti, kunhan perusasiat ja työn organisointi on kunnossa. Samalla saa kätevästi treenattua myös ruokasanastoa. Niin lohi kuin sen kanssa tarjoiltu tomaattisalaatti olivat erittäin hyviä ja täydensivät toisiaan. Samaa voi sanoa myös ruoan kanssa nautitusta Viinilehden valitsemasta vuoden punaviinistä eli Leyda Las Brisas Pinot Noirista. Normaalisti kalan kanssa tulee juotua jotakin valkoista viiniä, mutta ei tämä ollut lainkaan paha yhdistelmä. Lohen voimakkaat täytteet toivat mukavasti vastapainoa melko yrttiselle, hapokkaalle ja kirsikkaiselle viinille. Lisäksi jälkiruokana oli jo aiemmin hyväksi todettua Panna cottaa.
Salaatti



Lohta välimerelliseen tapaan
Ainekset (2 annosta):
  • 2 lohifileetä, à 200 g
  • 6 aurinkokuivattua tomaattia
  • 12 tuoretta basilikanlehteä
  • 12 mustaa kivetontä oliivia 
  • 2 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Esilämmitä uuni 235-asteiseksi.
  2. Aseta lohi leikkuulaidalle ja paloittele sopiviksi annokseksi. Tee kuhunkin palaan kuusi pientä reikää esimerkiksi kuorintaveitsen avulla.
  3. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit kahteen osaan ja paina tarvittaessa varovasti veitsenterällä tasaiseksi. Lisää kunkin tomaatinpalan päälle basilikanlehti, oliivi ja pieni palanen valkosipulia. Pyöräytä tomaatti muiden ainesosien ympärille ja aseta kuhunkin reikään lohessa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Öljyä uunipelti varovasti ja aseta lohifileet pellille. Ruiskuta oliiviöljyä hieman myös kalan päälle ja paista uunissa noin 6-8 minuuttia.
  5. Aseta lohifileet kuumalle lautaselle ja tarjoile tomaattisalaatin ja maalaisleivän kanssa.
Lohi ennen uunia
Tomaattisalaatti
Ainekset (2 annosta):
  • 300 g erilaisia tomaatteja, esim. punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja
  • tuoretta basilikaa
Vinaigrette:
  • 1/2 tl dijoninsinappia
  • 1/2 rkl punaviinietikkaa
  • 1/4 tl tomusokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Leikkaa tomaatit tarvittaessa pienemmiksi palasiksi ja laita tomaatit tarjoiluastiaan.
  2. Sekoita vinaigretten ainekset keskenään ja mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.
  3. Kaada vinaigrette tarjoiluastiaan ja sekoita varovasti. Ripottele päälle hienonnettua basilikaa koristeeksi ja tarjoile.
Panna cotta
Ainekset (noin 3 annosta):
  • 2 dl kermaa
  • 1,25 dl sokeria
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 1 tl liivatejauhoa
Kastike:
  • 200 g vadelmia
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl sitruunamehua

Valmistusohje:
  1. Kiehauta kerma kattilassa. Lisää sokeri ja vaniljasokeri.
  2. Lisää liivate ja jätä seos jäähtymään.
  3. Valmista kastike kiehauttamalla aineksia kokoon noin 15 minuutin ajan. Paseeraa seos siivilän läpi ja jätä jäähtymään.
  4. Kaada huoneenlämpöiseksi jäähtynyt kerma laseihin ja nosta lasit jääkaappiin viilenemään. Lisää kastike kerman päälle, kun kerma on hyytynyt.
  5. Jätä lasit jääkaappiin jäähtymään ja odottamaan tarjoilua.
Valmis annos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...