perjantai 4. toukokuuta 2012

Viskiarvio: Caol Ila 12 yo

Jupen keittiö tekee uuden aluevaltauksen viskien maailmaan ja ensimmäisenä viskinä kunnian saa Skotlannin Islay-saarelta tuleva Caol Ila -tislaamon 12-vuotias single malt.

Viski on väriltään vaalea ja kullankeltainen, oman kokemuksen mukaan selvästi Islay-saaren kevyemmästä päästä.

Tuoksu tuntuu aluksi kuivalta ja melko kovalta. Siinä on aistittavissa hieman hedelmäisyyttä, mutta alkoholin tuoksu meinaa jättää sen alleen. Savu ja turve nousevat myös vahvasti esiin. Tuoksu pehmentyy ja avautuu enemmän, kun lasiin lisätään tilkka vettä. Samalla hedelmäisyys tuntuu hieman enemmän aistinystyröissä.

Maku on huomattavasti pehmeämpi mitä tuoksu antaa aluksi ymmärtää. Se on savuinen ja turpeinen, mutta lisäksi siinä on hieno tervainen lisävivahde. Tämä on viskin oma pieni lisätwisti ja koukku. Savu ei ole mitenkään liian dominoivaa, vaan kokonaisuus on tasapainoinen. Maku on mielenkiintoinen yhdistelmä ensinnäkin maun pehmeyttä ja toisaalta sen voimakkuutta. Toisekseen siinä on hienosti balanssissa myös makeus ja suolaisuus, joka nousee esiin paremmin pienen ajan kuluttua. Veden lisäys tuo esiin enemmän viskin suolaisuutta.

Jälkimaku on todella pitkä, kuiva ja voimakas mutta samalla edelleen pehmeä. Tässä savuisuus nousee ehkä hieman paremmin esiin.

Caol Ila 12 Years on todella tasapainoinen ja pehmeä viski, jota voi suositella lämpimästi ainakin viskiharrastusta aloittaville.

Caol Ila 12 YO:
Tislaamo: Caol Ila, Skotlanti
Valmistusmaa: Skotlanti
Kategoria: Skotlantilainen mallasviski
Vahvuus: 43,0 %

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...