perjantai 15. kesäkuuta 2012

Boles de Picolat eli perinteinen eteläranskalainen lihapullapata

En löytänyt tälle ruoalle virallisempaa suomennosta, mutta alkuperäiskielellä ruokaa kutsutaan nimellä boles de picolat. Kataloniasta peräisin oleva ruoka on kotiutunut hyvin myös Etelä-Ranskaan, jossa siitä on tullut eräs paikallisista perinneruoista. Yksinkertaisesti pataruoka on tomaattikastikkeessa olevia lihapullia, papuja ja oliiveja lehtipersiljalla ja valkosipulilla höystettynä.

Tämä resepti on koottu netistä löytyneistä eri resepteistä, sillä tämänkin kohdalla "autenttisia" reseptejä taitaa olla yhtä monta kuin kokkeja. Ruoassa kuuluisi olla konsensuksen mukaan (kuivatettuja) herkkutatteja, mutta itselläni oli tyytyminen tavallisiin herkkusieniin. Joissakin ohjeissa pataan lisätään myös kinkkua.




Ainekset:
  • 700 g sian/naudan/vasikan jauhelihaa
  • 400 g valkoisia papuja
  • 200 g vihreitä oliiveita
  • 200 g tatteja
  • 500 g tomaatteja (tuoreita/murskaa tms.)
  • 3 cm pala kuivahtanutta patonkia + 1 dl maitoa
  • 2 sipulia hienonnettuna
  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 kananmuna
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl chilijauhetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • jauhoja
Valmistusohje:
  1. Laita patonki kostumaan maitoon noin vartiksi. Purista sitten ylimääräinen neste pois leivästä. 
  2. Valmista sitten lihapullat. Sekoita jauheliha, patonki, 1 sipuli, 1 valkosipulinkynsi, kananmuna, lehtipersilja, kaneli ja chilijauhe keskenään tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile massasta keskikokoisia lihapullia ja pyörittele ne jauhoissa. Paista runsaassa oliiviöljyssä kauttaaltaan ruskeaksi.
  3. Kuullota esim. paistokasarissa oliiviöljyssä jäljelle jäänyt sipuli ja valkosipuli. Lisää pannulle aavistus jauhoja ja paista noin minuutin ajan. Lisää sitten sekaan tomaatit, chilijauhetta ja kanelia maun mukaan. Paista muutaman minuutin ajan ja lisää sitten sekaan lihapullat. Lisää vettä sekaan sen verran, että lihapullat jäävät nesteen alle. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia.
  4. Lisää sitten pataan oliivit ja sienet. Anna hautua hiljalleen vähintään puolisen tuntia. Lisää pataan vielä lopuksi pavut ja kiehauta kunnes pavut ovat lämminneet. Tarjoa patongin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...