sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Nigiri ja maki

Sushin valmistaminen on mukavaa ja yllättävän yksinkertaista puuhaa. Tärkeintä valmistuksessa lienee kärsivällisyys ja tuoreet raaka-aineet. Tosin visuaalisessa puolessa on vielä hiomista melko tavalla, maussa ei sentään ollut suurempaa valittamista. Tässä ohjeessa pääaineksina on tuoretta tonnikalaa ja loha sekä kurkkua, joista tehtiin niin nigiriä kuin makia. Sushin kanssa maistuu japanilainen olut ja sake sekä hapokas valkoviini. Nyt jälkimmäisen osalta valinta osui saksalaiseen Anselmann Riesling Classiciin, joka sopi todella hyvin ruokajuomaksi viinin kannalta vaikealle sushille. Väriltään vihertävänkeltainen viini tuoksui sitruunalle ja omenalle. Reipas hapokkuus ja hedelmäisyys sopivat hyvin sushille. Lisäksi maussa oli ripaus makeutta, joka taas toi vastapainoa hapokkuudelle. Erittäin hyvä viini tähän tarkoitukseen, voi ostaa toistekin.




Ainekset:
  • 500 g sushiriisiä
  • riisiviinietikkaa
  • soijakastiketta
  • inkivääriä
  • suolaa
  • sokeria
  • merilevälevyjä
  • wasabia
  • 400 g lohta
  • 300 g tonnikalaa







Valmistusohje:
  1. Valmista ensin riisi. Laita riisi kattilaan ja huuhtele runsaassa valuvassa kylmässä vedessä. Valuta ja lisää kylmää vettä kattilaan niin, että riisit peittyvät. Anna seistä 20 minuuttia. Valuta vesi pois kattilasta. Lisää 8 dl vettä, kiehauta varovasti, vähennä lieden lämpötilaa ja anna hautua kymmenisen minuuttia (tai kun vesi on haihtunut pois) pienellä lämmöllä kansi päällä. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Valmista etikkaseos. Sekoita 10 rkl japanilaista riisiviinietikkaa, 8 tl sokeria ja 4 tl suolaa. Sekoita kunnes kaikki suola ja sokeri ovat liuenneet.
  3. Laita jäähtynyt riisi isoon laakeaan astiaan ja pirskottele päälle etikkaseos. Kääntele riisiä varovasti, jotta etikka leviää tasaisesti.
  4. Fileeraa ja leikkaa tuore tonnikala ja lohi sopivaksi palasiksi. Leikkaa kurkusta pitkiä siivuja.
  5. Valmista maki. Asettele riisi merilevälevyn päälle. Tee sormella väli täytteille parin sentin päähän toisesta reunasta. Levitä varovasti wasabia väliin. Rullaa maki bambumaton avulla. Leikkaa sopivan paksuisiksi palasiksi.
  6. Valmista nigiri. Pyörittele pieniä riisipalloja käsin ja muotoile ne tämän jälkeen sopivaksi. Levitä varovasti wasabia kalapaloille ja asettele riisien päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...