keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Tapas-napostelut

Kolmen viikon Provencen matka on ohi, joten seuraavat päivitykset tulevat miltei reaaliajassa. Reissussa tuli laitettua ruokaa joka ilta, ja ainakin muutamista ruoista ja juomista on tulossa myöhemmin tarkemmin juttua. Sitä odotellessa viikonloppuna tuli tehtyä Euroviisujen kunniaksi hieman espanjalaishenkistä tapaksia. Käytännössä tapakset tarkoittavat yleensä baarissa/kotioloissa oluen/viinin ym. kanssa käsin syötäviä pikkuherkkuja. Ideana on siis tehdä useita erilaisia pikkupurtavia, jolloin ruokailija saa nauttia monista eri mauista.

Ruokajuomana nautittiin vanhaa tuttua espanjalaista punaviiniä eli mahtavaa Barón de ley Reservaa (ks. myös Alkon kuvaus). Viini on väriltään kypsänpunainen ja reunoille oheneva. Tuoksu on mainio: kirsikkainen, hedelmäinen ja mausteinen, myös paahtoa löytyy. Maku kestää pitkään, on tasapainoinen, täyteläinen/keskitäyteläinen ja tamminen. Viinikaapissa odottaa myös saman viinin Gran Reserva -versio (ks. Alkon kuvaus), joka täytyy testata myöhemmin. Odotukset viiniä kohtaan ovat ainakin kovat.

Ainekset:

Chorizo:
  • 100 g chorizoa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl oliiviöljyä
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
Täytetyt paprikat:
  • 50 g manchego-juustoa
  • puolikas ciabatta-leipä
  • 25 g kuorittuja manteleita
  • pieni kourallinen tuoretta timjamia
  • 1,5 rkl punaviinietikkaa
  • purkki (225 g) kokonaisia grillisäilykepaprikoita
  • suolaa
  • pippuria
Paistetut herkkusienet:
  • 200 g herkkusieniä
  • persiljaa hienonnettuna
  • ruohosipulia
  • oliiviöljyä
  • voita
  • 2 valkosipulin kynttä
  • suolaa
Salaatti:
  • frisee-salaattia
  • tomaattia
  • punaista paprikaa
  • fetaa
Valmistusohje:
  1. Chorizo: Leikkaa chorizomakkarat noin vajaan sentin mittaisiksi palasiksi. Paista oliiviöljyssä paistinpannulla ja kääntele kunnes makkarat ovat rapeita ja saaneet kauniin värin. Lisää sitten kevyesti murskattu valkosipuli pannulle. Poista ylimääräinen rasva lukuun ottamatta noin yhtä ruokalusikallista. Lisää punaviinietikka ja hunaja, ja jätä hautumaan pienellä lämmöllä. Kääntele välillä.
  2. Paprikat: Leikkaa manchetan kuori irti ja murenna juusto tehosekoittimeen yhdessä murennetun ciabattan, manteleiden, timjaminoksien, punaviinietikan sekä suolan ja pippurin kanssa. Sekoita kunnes ainekset ovat hienontuneet ja laita seos paprikoiden sisälle. Laita täytetyt paprikat uunivuokaan ja ripottele päälle leivänmurusia, timjaminoksia ja oliiiviöljyä. Paista uunissa keskitasolla grillivastus päällä noin 8 minuuttia. Tarjoile jäljelle jäänyt ciabatta erikseen.
  3. Herkkusienet: Viipaloi herkkusienet ja hienonna yrtit ja valkosipuli. Hienonna yrtit ja leikkaa valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi. Paista herkkusienet voiöljysekoituksessa kauniin ruskeaksi. Mausta suolalla. Lisää sekaan yrtit ja valkosipuli ja pyöräytä nopeasti kunnes valkosipuli alkaa tuoksua keittiössä.
  4. Salaatti: Pilko ainekset ja sekoita varovasti salaattikulhossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...