keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Olutarvio: Dark Horizon 3. edition

Tuopissa norjalaisen kulttipanimon erikoisuuksiin kuuluva imperial stout. Tyylikkääseen metallikoteloon pakattu olut on valmistajan mukaan parhaimmilaan 3-5 vuoden päästä, mutta itse tyydyin kypsyttämään olutta yhdeksän kuukauden verran. Tosin jätin vielä toisen pullon varastoon myöhempää testausta varten.

Dark Horizonin 3. painos on väriltään pikimusta eikä olut synnytä juurikaan vaahtoa snifteriin kaadettaessa. Tuoksu on voimakkaan paahteinen, mokkainen, lakritsinen, savuinen ja kahvia muistuttava. Päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi todella voimakas makeus. Oluen ensipuraisu on niin ikään todella makea ja täynnä kahvia ja suklaata. Maku muistuttaa enemmän makeaa likööriä kuin olutta. Aluksi maku tuntuu yllättävän yksioikoiselta, jossa makeus dominoi kaikkia muita aromeita. Juoman lämmetessä myös katkero alkaa tulemaan paremmin esiin (syytä olisikin, sillä olut on todella reippaasti humaloitu).

Suuntuntuma on puolestaan erittäin liköörinen, täyteläinen, siirappinen ja täysin hiilihapoton. Alkoholi puskee reilusti läpi, mikä ei ole sinänsä ihme korkea alkoholiprosentti (15,5 %) huomioiden. Jälkimaku maistuu suussa vielä pitkään. Omaan makuun olut on aivan liian makea ja 0,25 litran pullon juominen kävi jo urheilusuorituksesta. Tällaisenaan se on on parhaimmillaan reilusti pienempänä annoksena esimerkiksi jälkiruokaliköörin korvaajana. Toivottavasti kypsytys parantaa makua, joten toista pulloa voisi testata vasta parin vuoden päästä.


Pisteet:
Tuoksu 8/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 4/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 12/20 = Yhteensä 31/50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...