keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Olutarvio: Laitilan Kievari ESPI III

Laitilan Kievari ESPI on käsittääkseni uusvanha olut, joka on ilmestynyt ainakin itseäni lähellä olevien markettien valikoimaan viime aikoina. Panimon omat kotisivut eivät edes listaa koko olutta valikoimaansa, mutta tätä on ainakin aiemmin ollut saatavilla myös vahvempana versiona. Nimeä ihmetteleville tiedoksi, että ESPI on hauska nimiväännös "erittäin spesiaalista pitteristä", josta pisteet panimon markkinamiehille.

Olut vaahtoaa lasiin kaadettaessa niukahkosti miltei valkoista ja suurikuplaista vaahtoa, joka häviää nopeasti tiehensä ja jättää jälkeensä hennon kerroksen lasin pinnalle muistuttamaan olemassaolostaan. Kirkas ja rusehtavanoranssi väri on ihan perustyylikästä mallia.

Tuoksu on varsin hentoinen. Aluksi siitä ei tunnu saavan lainkaan otetta, mutta huolellisempi tarkastelu paljastaa siitä hennon toffeen ja karamellin aromit sekä valitettavasti myös hieman tunkkaisuutta. Kyseessä ei ole siis mikään erityisen onnistunut tai houkutteleva tuoksu, mutta ei muuta kuin maistamaan.

Tölkin kyljessä mainostetaan EBU:a löytyvän 42 eli katkeroa luulisi löytyvän. Ensipuraisu osoittaa oletuksen todeksi, vaikka ensimmäisenä huomio kiinnittyy makeahkon karamelliseen ja maltaiseen makuun. Maussa on myös puumaista humalointia. Maku jää valitettavan lyhyeksi ja oluen runko on todella ohut. Kevyt suutuntuma on matalahiilihappoinen ja vetinen.

Kokonaisuudessa on Laitilan Kievari ESPI osoittautuu melkoseksi pettymykseksi. Lattea kokonaisuus kärsii kapeasta rungosta eikä edes kohtalaisen onnistunut humalointi nosta tätä ylös perusmassasta. ESPI ei ole kuitenkaan huono, vaan ihan juotava perusolut. Samaan hintaan saa kuitenkin samalta panimolta esimerkiksi Humalaista tai Retaletta, joista varsinkin ensimmäinen on paria luokkaa parempi käyttöolut.

Laitilan Kievari ESPI III:
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi
Tyyli: Premium bitter/ESB, 4,5 %
Hinta: noin 3,00 euroa / 0,50 litraa / maitokaupat

Pisteet:
Tuoksu 5/10 + Ulkonäkö 3/5 + Maku 6/10 + Suutuntuma 2/5 + Yleisvaikutelma 11/20 = Yhteensä 27/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...