lauantai 7. huhtikuuta 2012

Karitsapataa kreikkalaisittain

Pääsiäiseen kuuluvat perinteisesti lammasruoat, ja oma valinta osui tällä kertaa karitsaan ja siitä tehtyyn kreikkalaishenkiseen pataan, johon inspiraatio ja alkuperäinen resepti löytyi Helsingin Sanomista. Pataruoat ovat konstailematonta koko perheen ruokaa ja sopivat monenlaisen ruoan pohjaksi. Oma suosikki pataruokien osalta on kermaan ja punaviiniin tehty hirvipata, mutta myös tämä karitsan lihasta tuli oikein mureaa ja maukasta reilun parin tunnin kypsyttelyn jälkeen. Pataa syötiin tällä kertaa riisin kera, mutta yhtä hyvin sen pariksi käy vaikkapa couscous, joka sopii mainiosti itämaisten ja kreikkalaisten makujen kaveriksi. Ruokaa kannattaa saostaa lopussa haluamallaan tavalla, sillä ainakin itsellä padasta tuli aluksi turhan nestemäistä. Ruokajuomana oli loistavaa punkkua Bordeaux'n Pomerolin viinialueelta, mutta tästä lisää hieman myöhemmin erillisessä arviossa.


Ainekset:
  • öljyä ja voita paistamiseen
  • 1 kg karitsaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 6 isoa salottisipulia
  • 3 solovalkosipulia
  • 2 dl punaviiniä
  • vettä
  • 1 sitruunan puristettu mehu
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 kanelitanko
  • 3 rkl hunajaa
  • kuivattua rosmariinia
  • kuivattua minttua
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 130 g mustia oliiveja
  • 200 g fetajuustoa
  • pieni purkillinen mustia oliiveja
  • 1 dl fetajuustokuutioita
Lisäksi:
  • riisiä, couscousia tai perunaa
Valmistusohje:
  1. Paloittele karitsa ja ruskista lihat kuumassa pannussa voi-öljyseoksessa.
  2. Ripottele sekaan jauhot ja sekoita. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise suuret sipulit, mutta pienemmät saavat olla kokonaisina. Laita sipulit pataan ja pyöräytä muutaman kerran.
  3. Kaada pataan punaviini ja vettä siten että neste peittää ainekset juuri ja juuri. Laita pataan mausteet, peitä kannella ja kypsennä 150 asteessa uunissa noin kaksi tuntia.
  4. Ota pata uunista, tarkista lihan kypsyys ja lisää oliivit, feta sekä minttu.
  5. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Laita pata ilman kantta uuniin vielä noin 10 minuutiksi. Ota pois kanelitanko ja laakerinlehdet ja tarjoa lammasherkku perunan tai riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...