maanantai 20. kesäkuuta 2011

Ahvenfileitä ja kirvelillä maustettu kesäkeitto

Tämä keitto tuli tehtyä jo aiemmin helteisenä kesälauantaina, johon se myös sopii aika lailla täydellisesti. Ahvenfileiden ja keiton kanssa kannattaa nauttia jotakin hedelmäistä ja raikasta valkoviiniä, ja tällä kertaa ruokajuomana oli Wolfbergerin Rieslingiä Alsacesta. Kyseistä viiniä on tullut ostettua jo useamman kerran eikä siihen ole tarvinnut vielä kertaakaan pettyä. Riesling on melko hapokas, kuiva ja sitruksinen, ehkä tämän kanssa olisi kaivannut vielä hieman enemmän hedelmäisyyttä, mutta ei tämä nytkään ollut huono yhdistelmä. Tämä resepti on melko lailla suoraan Glorian Ruoka&viini-lehdestä (4/2011), jossa juomasuosituksena oli saman puljun sekoiteviini (ks. Alko).

Annos patongin ja valkoviinin kera.


Ainekset (4 annosta):
  • 4 ahvenfileetä
  • 1/2 kukkakaali
  • 1 parsakaali
  • 10 retiisiä
  • 1 dl tuoreita ja perattuja herneitä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 rkl voita
Maustetut ahvenfileet
Keiton tuoreita aineksia

Liemi:
  • 1 l vettä
  • 1,5 rkl kasvisfondia
  • 1 tl suolaa
  • 1 1/2 dl kuivaa sherryä
  • 1 salottisipuli
  • 2 porkkanaa
  • 100 g juuriselleriä
  • 100 g palsternakkaa
Näistä aineksista syntyy herkullinen liemi
Kirveliöljy:
  • 1 ruukku kirveliä
  • 1 dl kylmäpuristettua avokadoöljyä
  • 1/2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa


Valmistusohje:
  1. Valmista ensin kirveliöljy ajamalla ainekset sileäksi sauvasekoittimella.
  2. Valmis sitten liemi. Kiehauta vesi kattilassa, lisää kasvisfondi, suola ja sherry. Kuori sipuli, palsternakka, porkkanat ja selleri. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja porkkanat kapeiksi tikuiksi. Paloittele selleri ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Lisää kasvikset liemeen ja anna hautua keskilämmöllä 15 minuuttia. Siivilöi liemi ja jätä odottamaan.
  3. Poista kukka- ja parsakaaleista kova kanta ja leikkaa kaalit pienemmiksi kukinnoiksi. Poista retiiseistä hännät ja kannat sekä leikkaa viipaleiksi. Höyrytä kaalit, retiisit ja herneet noin 10 minuuttia niin, että niiden rakenne jää vielä hieman napakaksi.
  4. Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla. Paista ne paistinpannussa voissa kullanruskeiksi, noin minuutin verran molemmin puolin.
  5. Annostele höyrytetyt kasvikset ja ahvenfileet keittolautasille. Kaada kuuma liemi päälle. Viimeistele annokset kirveliöljyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...