Juhannuksena tuli tehtyä melko perinteistä ja vähemmän perinteistä kesäruokaa. Alkuruoaksi oli tarjolla tomaatti-rucolasalaattia sillikastikkeessa sekä parmankinkku-perunasalaattia. Pääruoaksi oli taasen liha-kasvisvartaita sinappimarinadissa ja jälkiruoaksi vielä raparperi-mansikkapavlovaa. Kaikki maistuivat hyvälle, mutta erityisen kiitoksen ansaitsee aivan uskomattoman maukas jälkiruoka.
Tomaatti-rucolasalaatti ja sillikastike:
Ainekset:
- 5 tomaattia
- 1 punasipuli
- 1 ruukku rucolaa
Kastike:
- 1/2 purkki sillifileitä öljyssä
- 1 rkl limetinmehua
- 1 limetin raastettu kuori
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- 2 rkl hienonnettua oreganoa
Valmistusohje:
- Valmista ensin kastike. Pese limetti, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita mehu, kuoriraaste, fileet ja öljy kulhossa. Hienonna yrtit ja lisää seokseen.
- Lohko tomaatit. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita tomaatti, sipuli ja rucola kastikkeeseen.
Parmankinkku-perunasalaatti:
Ainekset:
- 500 g varhaisperunoita
- 100 g parmankinkkua
- 1 rkl öljyä
- 2 dl kalamata-oliiveja
Öljypohjainen kastike:
- 4 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl sitruunanmehua
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 1 1/2 rkl hunajaa
- 1/2 tl suolaa
Valmistusohje:
- Pese perunat. Kiehauta vesi ja keitä perunoita noin 15 minuuttia. Valuta vesi pois ja anna perunoiden höyrystyä kannen alla viitisen minuuttia. Leikkaa perunat pienemmiksi paloiksi.
- Sekoita öljyn ainekset ja lisää öljyn perunoiden joukkoon kattilassa.
- Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Levitä kinkkuviipaleet pannulle ja paista noin kaksi minuuttia välillä käännellen, kunnes viipaleet ovat ruskistuneet ja rapeita. Leikkaa viipaleet pienemmiksi ja lisää perunasalaatin sekaan.
- Sekoita oliivit salaattiin ja nosta salaatti kulhoon. Anna maustua noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Ainekset:
- 400 g naudan ulkofileetä
- tuoretta ananasta
- vihreä paprika
- kirsikkatomaatteja
Marinadi:
- 2,5 dl öljyä
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 2 rkl dijoninsinappia
- 3 valkosipulinkynttä
- 10 mustapippuria
- 1/2 chili
- 1 laakerinlehti
- 1/2 tl timjamia
- 1/2 tl rosmariinia
- pala sitruunankuorta
Valmistusohje:
- Valmista marinadi. Hienonna valkosipuli ja chili ja sekoita kaikki ainekset keskenään vispilällä. Paloittele liha ja laita marinoitumaan jääkaappiin.
- Paloittele vihannekset. Anna marinoitua samassa marinadinesteessä vartin ajan.
- Pujota puisiin varrastikkuihin vuorotellen lihaa, kasviksia ja hedelmää.
- Grillaa vartaita 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Raparperi-mansikkapavlova:
Ainekset:
Ainekset:
- 4 valkuaista
- 200 g sokeria
- 2 tl maizenaa
- muutama tippa valkoviinietikkaa
- 3 tl vaniljasokeria
Hiilloke + vaahto:
- 5 raparperin vartta
- 500 g mansikoita
- sokeria
- loraus vettä
- 2 dl kermaa
- vaniljasokeria
Valmistusohje:
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri hiljalleen koko ajan vatkaten. Lisää jauhot, viinietikka ja vaniljasokeri varovasti käännellen. Levitä massa leivinpaperoidulle uunipellille halkaisijaltaan noin 20 senttiä pitkäksi tasaiseksi ympyräksi. Paista 150-asteisessa uunissa keskitasolla noin 50 minuuttia.
- Pilko raparperit. Laita raparperit, mansikat, sokeri ja vesi kattilaan ja keitä seos melkein mössöksi. Siivilöi hiilloke ja levitä marengin päälle.
- Vatkaa kerma ja lisää makusi mukaan vaniljasokeria. Levitä mansikka-raparperihiillokkeen päälle.
- Koristele kakku mansikoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti