tiistai 28. kesäkuuta 2011

Neljän ruokalajin juhannusmenu

Juhannuksena tuli tehtyä melko perinteistä ja vähemmän perinteistä kesäruokaa. Alkuruoaksi oli tarjolla tomaatti-rucolasalaattia sillikastikkeessa sekä parmankinkku-perunasalaattia. Pääruoaksi oli taasen liha-kasvisvartaita sinappimarinadissa ja jälkiruoaksi vielä raparperi-mansikkapavlovaa. Kaikki maistuivat hyvälle, mutta erityisen kiitoksen ansaitsee aivan uskomattoman maukas jälkiruoka.


Tomaatti-rucolasalaatti ja sillikastike:
Ainekset:
  • 5 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 1 ruukku rucolaa
Kastike:
  • 1/2 purkki sillifileitä öljyssä
  • 1 rkl limetinmehua
  • 1 limetin raastettu kuori
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 2 rkl hienonnettua oreganoa
Valmistusohje:
  1. Valmista ensin kastike. Pese limetti, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita mehu, kuoriraaste, fileet ja öljy kulhossa. Hienonna yrtit ja lisää seokseen.
  2. Lohko tomaatit. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita tomaatti, sipuli ja rucola kastikkeeseen.

Parmankinkku-perunasalaatti:
Ainekset:
  • 500 g varhaisperunoita
  • 100 g parmankinkkua
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl kalamata-oliiveja
Öljypohjainen kastike:
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunanmehua
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 1/2 rkl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
Valmistusohje:
  1. Pese perunat. Kiehauta vesi ja keitä perunoita noin 15 minuuttia. Valuta vesi pois ja anna perunoiden höyrystyä kannen alla viitisen minuuttia. Leikkaa perunat pienemmiksi paloiksi.
  2. Sekoita öljyn ainekset ja lisää öljyn perunoiden joukkoon kattilassa.
  3. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Levitä kinkkuviipaleet pannulle ja paista noin kaksi minuuttia välillä käännellen, kunnes viipaleet ovat ruskistuneet ja rapeita. Leikkaa viipaleet pienemmiksi ja lisää perunasalaatin sekaan.
  4. Sekoita oliivit salaattiin ja nosta salaatti kulhoon. Anna maustua noin puoli tuntia ennen tarjoilua.


Liha-kasvisvartaat:
Ainekset:
  • 400 g naudan ulkofileetä
  • tuoretta ananasta
  • vihreä paprika
  • kirsikkatomaatteja
Marinadi:
  • 2,5 dl öljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 rkl dijoninsinappia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 10 mustapippuria
  • 1/2 chili
  • 1 laakerinlehti
  • 1/2 tl timjamia
  • 1/2 tl rosmariinia
  • pala sitruunankuorta
Valmistusohje:
  1. Valmista marinadi. Hienonna valkosipuli ja chili ja sekoita kaikki ainekset keskenään vispilällä. Paloittele liha ja laita marinoitumaan jääkaappiin.
  2. Paloittele vihannekset. Anna marinoitua samassa marinadinesteessä vartin ajan.
  3. Pujota puisiin varrastikkuihin vuorotellen lihaa, kasviksia ja hedelmää.
  4. Grillaa vartaita 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Raparperi-mansikkapavlova:
Ainekset:
  • 4 valkuaista
  • 200 g sokeria
  • 2 tl maizenaa
  • muutama tippa valkoviinietikkaa
  • 3 tl vaniljasokeria
Hiilloke + vaahto:
  • 5 raparperin vartta
  • 500 g mansikoita
  • sokeria
  • loraus vettä
  • 2 dl kermaa
  • vaniljasokeria
Valmistusohje:
  1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri hiljalleen koko ajan vatkaten. Lisää jauhot, viinietikka ja vaniljasokeri varovasti käännellen. Levitä massa leivinpaperoidulle uunipellille halkaisijaltaan noin 20 senttiä pitkäksi tasaiseksi ympyräksi. Paista 150-asteisessa uunissa keskitasolla noin 50 minuuttia. 
  2. Pilko raparperit. Laita raparperit, mansikat, sokeri ja vesi kattilaan ja keitä seos melkein mössöksi. Siivilöi hiilloke ja levitä marengin päälle.
  3. Vatkaa kerma ja lisää makusi mukaan vaniljasokeria. Levitä mansikka-raparperihiillokkeen päälle.
  4. Koristele kakku mansikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...