torstai 30. kesäkuuta 2011

Artisokka-herkkusienipitsa, kinkku-herkkusienipitsa ja hedelmäinen vihersalaatti

Tein parin kuukauden tauon jälkeen jälleen pitsaa ja kokeilin toistamiseen Jamie Oliverin reseptiä pitsapohjan suhteen. Tämän kerran jälkeen uskaltaisin väittää, että tämä ohje on toistaiseksi parasta mitä olen saanut kotioloissa aikaan. Durum- ja puolikarkeista vehnäjauhoista saa kaulittua ohuen taikinan ja folion päällä paistettuna pohjasta tulee yllättävän rapea. Parempaan lopputulokseen saattaisi päästä hankkimalla talouteen pitsakiven, mutta ei tämä ole lainkaan huono vaihtoehto, varsinkin jos haluaa säästää kaappitilaa.

Ohjeen mukaan tehtynä saa aikaiseksi kaksi noin uunipellin kokoista pitsaa itse tehtyine tomaattikastikkeineen, johon kannattaa panostaa hieman aikaa. Panostus kun maistuu myös lautasella. Tein tällä kertaa toisesta kasvisversion, johon laitoin artisokan sydämiä, aurinkokuivattuja tomaatteja, tuoreita herkkusieniä ja punasipulia. Lihaversioon tuli niin ikään herkkusieniä ja lisäksi parmankinkkua ja grillattua paprikaa. Lisäksi lisukkeena oli hedelmäistä vihersalaattia. Hyvää oli!

Ainekset:
Pitsapohja:
  • 3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 4 1/2 dl durum-vehnäjauhoja
  • suolaa
  • 3 dl kädenlämpöistä vettä
  • 3 tl sokeria
  • 7 g kuivahiivaa
Tomaattikastike:
  • 500 g luomutomaattimurskaa
  • 1 salottisipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoretta oreganoa
  • 2 rkl tuoretta basilikaa
  • 1 tl mustapippuria
  • suolaa
  • sokeria

Kasvispitsa:
  • tomaattikastiketta
  • latva-artisokan sydämiä
  • aurinkokuivattuja tomaatteja
  • punasipuli
  • tuoreita jättiherkkusieniä
  • emmental-juustoa
Kinkkupitsa:
  • tomaattikastiketta
  • parmankinkkua
  • tuoreita jättiherkkusieniä
  • grillattua paprikaa
  • emmental-juustoa
Hedelmäinen vihersalaatti:
  • ananasta
  • mandariinia
  • jääsalaattia
  • kirsikkatomaatteja
  • kurkkua
  • persiljaa

Salaatinkastike:
  • ananasmehua
  • sokerimandariinimehua
  • oliiviöljyä
  • sitruunapippuria
  • suolaa
  • chiliä

Valmistusohje:
  1. Tee ensin pitsataikina. Mittaa jauhot ja suola isoon astiaan ja tee keskelle kuoppa. Sekoita hiiva ja vesi erillisessä astiassa ja kaada kuoppaan. Ala pyörittämään taikinaa keskeltä sivulle. Siirrä taikina esimerkiksi pöydälle ja pyöritä käsin, kunnes taikina on pyöreä ja kimmoisa. Anna nousta noin vartin verran pyyhkeen alla. Esilämmitä uuni 250-asteiseksi.
  2. Valmista sitten salaatti. Valuta mehu pois (ja ota talteen) ananaksesta ja mandariinista. Halkaise kirsikkatomaatit ja revi jääsalaatti pariin osaan. Paloittele kurkku ja silppua persilja. Yhdistä ainekset.
  3. Sekoita ananasmehu, sokerimandariinimehu ja oliiviöljy keskenään sekä lisää sekaan sitruunapippuria, suolaa ja chilimaustetta/tuoretta chiliä. Kaada kastike salaatin sekaan ja sekoita varovasti. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse uunipellin kokoiseksi. Nosta taikinat uuniritilälle folion päälle. Levitä tomaattikastike tasaisesti taikinan päälle. Lisää haluamasi täytteet. Raasta vielä lopuksi päälle juustoa. Paista uunissa 10 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...