sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Sananen ranskalaisista kauppahalleista

Hyvä tapa tutustua ranskalaiseen elämänmenoon on käydä tutustumassa paikallisiin kauppahalleihin. Ranskalaiset kun suhtautuvat perinteisesti ruokaan ja juomaan asiaan kuuluvalla hartaudella, oman alueen tuotteita kunnioittaen, joten vierailu kauppahalliin on myös hieno tilaisuus tutustua alueen ominaispiirteisiin.
Lomapaikkamme sijaitsee Narbonnen kaupungin kupeessa, Etelä-Ranskan Languedoc-Roussillonissa. Niinpä luonnollinen vierailukohde on kaupungin kauppahalli, Les Halles de Narbonne, joka on monella tapaa varsin tyypillinen ranskalainen kauppahalli.
Tällä hetkellä siellä on noin 70 kauppiasta ja artesaania, joten kuluttajalla riittää valinnan varaa. Hallissa on mm. neljä leipomoa, neljä juustokauppiasta, kymmenen lihakauppiasta, kuusi kalakauppiasta, kahdeksan vihannesmyyjää ja kaksi viinikauppiasta. Toki osasta paikoista saa myös useampaa eri tuotetta, mutta yleensä kauppiaat ovat erikoistuneet yhteen tuoreryhmään joka on myös useimmiten heidän itse tuottamaansa. Tuotteita myydään täten asiantuntemuksella ja terveellä ylpeydellä.

Kauppahallien yhteydessä järjestetetään usein myös markkinoita, jossa on puolestaan myytävänä kaikenlaista tavaraa maan ja taivaan välillä. Näin on myös Narbonnessa, jossa järjestetään kerran viikossa tavalliset markkinat ja kerran viikossa vielä luomutuotteisiin erikoistuneet markkinat. Näistä ensimmäisessä ehdimme jo käydä, mutta luomutuotteiten ihmettelyä joutuu odottamaan vielä ensi viikkoon.

Narbonnen kauppahalli on myös auki vuoden jokaisena päivänä aamuseitsemästä yhteen. Tuoretta ruokaa saa siis halutessaan suoraan kauppiailta ympäri vuoden.


Mitä sitten jäi käteen tältä reissulta? Paljon uusia kokemuksia paikallisista tuotteista, muutama herkullinen patonki, leivoksia, erilaisia tapenadeja ja hyvä mieli. Kannattaa siis käydä tutustumassa paikallisiin kauppahalleihin niin matkoilla kuin kotimaassa jos sellainen ylellisyys löytyy kotikaupungistanne!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...