lauantai 23. kesäkuuta 2012

Olutarvio: La Barbaude La Reine des mousses

Parissa aiemmassa kirjoituksessa olen jo sivunnut Ranskan olutkulttuuria, joka on yllättävänkin voimissaan. Yleisesti ottaen näitä oluita ei ole saatavilla kovinkaan yleisesti, vaan ne on hankittava joko suoraan panimoilta tai paikallisista herkkupuodeista/pikkukaupoista. Yksi uusi yrittäjä pienpanimosaralla on La Barbaude -panimo anfiteatterista ja muista roomanaikaisista rakennuksistaan tunnetusta Nîmesistä. Vuonna 2009 perustettu panimo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, ja tällä hetkellä sen valikoimaan kuuluu kuusi eri olutta. Poikkesimme niin Nîmesissa kuin sen yhdessä pienessä herkkupuodissa, josta matkamuistoksi lähti mukaan neljä panimon olutta. Nyt arvioitavana on näistä ensimmäinen eli La Reine des mousses eli bière blanche.

Olut on visuaalisesti todella tyylikäs - samea ja kellertävänoranssi - joskin vaahtoa olisi toivonut hieman enemmän koristamaan kaunista ulkokuorta. Joka tapauksessa ulkonäkö houkuttelee työntämään nenää syvemmälle lasiin, josta paljastuukin witbierille varsin tyypillisiä aromeita. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja eritoten sitruksinen, mutta tuoksusta voi aistia myös maanläheistä ruohoa, heinää ja kukkia. Siinä on myös aavistus hiivaa. Tuoksu on varsin onnistunut ja tasapainoinen joskin ei kovinkaan erikoinen.

Maku on yhtä lailla raikkaan sitrushedelmäinen. Humalointi on aromaattista ja kukkaista. Maussa on mausteisuutta ja lähinnä korianteria. Oluen kevyt suutuntuma on hapan ja kuiva. Maku tuntuu katkeavan todella lyhyeen, mutta jatkaa yllättäen hieman voimistuen ja suuta mukavasti kutkuttaen. Kokonaisuutena olut on erittäin piristävä kesäjuoma, jota joisi mielellään toistekin. Kannattaa testata jos törmäätte tähän matkoillanne.


La Reine des mousses:
Panimo: Brasserie La Barbaude, Ranska
Tyyli: Witbier, 5,4 %

Pisteet:
Tuoksu 7/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 6/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 12/20 = Yhteensä 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...