tiistai 19. kesäkuuta 2012

Minervois'n alue ja sen viinit

Minervois'n viinialue eli ranskalaisen luokituksen mukaan AOC Minervois sijaitsee Languedoc-Roussillonissa Etelä-Ranskassa eli sattumoisin hyvinkin lähellä lomapaikkaamme. Vierailimme yhtenä päivänä alueella sijaitsevassa Minerven pikkukylässä, joka oli muinoin kataarien tukikohta ja nykyisin suosittu matkailukohde. Kylä sijaitsee Cesse-joen kupeessa kirjaimellisesti kuilun partaalla, ja sen  vetovoima perustuu dramaattiseen miljööhön.
Minerven kaupunki
Kylän historia nivoutuu tiukasti kataarien historiaan ja on myös varsin dramaattinen. Katolilaisen kirkon harhaoppisiksi julistamat kataarit taistelivat linnoituksesta käsin ristiretkeläisiä vastaan viiden kuukauden ajan vuonna 1210, mutta joutuivat lopulta antautumaan ylivoimaisen vihollisen edessä. Lopulta 140 kataaria eivät suostuneet perumaan uskoaan vaan kävelivät vapaaehtoisesti kuolemaan roviolle jonka ristiretkeläiset olivat ystävällisesti heille koonneet ja sytyttäneet. Alkuperäisestä linnoituksesta on jäljellä vain kivikasa.

Kivikasan lisäksi kylästä löytyi myös pieni viiniliike, jossa sympaattinen viininviljelijätär möi tilansa (Domaine Cavailles) viinejä sopuisaan hintaan eli matkaan lähti kaksi pulloa yhteishintaan yhdeksän euroa. Lyhyehkön keskustelutuokion perusteella selvisi se että molemmat viinit on tehty samoista rypäleistä, mutta toiseen on sekoitettu selvästi enemmän Grenachea, joka taas tekee viinistä hieman alkoholipitoisemman ja hedelmäisemmän. Näistä jälkimmäinen on vuosikertaa 2009 kun taas edeltävä sitä edeltävän vuoden viiniä. Pidätän itselläni oikeuden asiavirheisiin, koska keskustelu käytiin molemmin puolin ranskaksi, joka ei ole vahvin kieleni.


Domaine Cavailles on pieni viinitila, jonka johdossa ovat tilan perustaneen Didier Cavaillesin poika ja pojanpoika. Tilalla on palstoja 14 hehtaaria, joista syntyy tätä nykyä yhtä roséeta ja yhtä punaviiniä. Kaiken kaikkiaan myynnissä oli kolmea eri vuosikerran punaviiniä (vuodelta 2009 oli kahta eri blendiä) ja tämän vuoden maaliskuusta lähtien myös edellisvuoden roséeta.
Minerve kauempaa eri perspektiivistä

Joka tapauksessa viinit lähtivät tyytyväisen asiakkaan matkaan, ja näitä päästiin myös testaamaan myöhemmin samalla viikolla. Minervoisin AOC-luokitellut punaviinit on valmistettu Carignan, Grenache, Lledoner Pelut, Mourvedre ja Syrah-rypäleistä. Tässä tapauksessa viinit koostuivat Carignanista, Grenachesta ja Syrahista. Tuottaja itse suositteli viiniä nautittavaksi esimerkiksi punaisen lihan tai paikallisen herkun eli cassouletin (papupata) kanssa. Me testasimme molempia viinejä grillatun naudanlihan kanssa.
Alueen viiniviljelmiä
Molemmat viinit maistuivat ja toivat mukavan paikallisen fiiliksen illanviettoon. Näistä kahdesta Grenache-painotteisempi viini oli kuitenkin selvä suosikkimme. Minervoisin alueet punkut ovat käsittääkseni yleisesti hedelmäisiä ja sopivat hyvin yhteen - ei-niin-yllättäen - paikallisten ruokien kanssa. Ainakin nämä kaksi olivat hyvällä tavalla varsin mutkattomia viinejä ja toimivat juurikin rennon illanvieton yhteydessä.

Yhteenvetona ja suosituksena voisi sanoa että matkaillessa kannattaa ehdottomasti tutustua myös paikallisiin viineihin ja mielellään vielä hankkia ne suoraan tiloilta tai liikkeistä.

Matkan saalis aidossa miljöössä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...