torstai 14. kesäkuuta 2012

Olutarvio: Castelain Ch’Ti de Printemps

Tutustuminen ranskalaisten oluiden maailmaan jatkuu Castelain-panimon kevätoluella. Panimon historia ulottuu vuoteen 1926, mutta käytännössä sen toiminta nykyisessä muodossaan alkoi vuonna 1966, jolloin Roland Castelain puolisoineen perusti panimon Artoisiin.

Ch'Ti de Printemps on keväinen sesonkiolut, jota on pantu jo vuodesta 1985 lähtien. Nyt tämän oluen elinkaari on lähestymässä hiljalleen kohti vääjäämätöntä loppua tämän vuoden osalta, mutta kyllä maistui myös pimenevässä kesäillassa.

Olut on ns. bière de garde eli pintahiivalla käytetty belgiale. Nimi tarkoittaa vapaaksi käännettynä 'olutta säilytettäväksi' eli maun pitäisi parantua oikein varastoitaessa. Tyyli on itselle outo, mutta sitä kuvaillaan yleisesti keskitäyteläiseksi, makeahkoksi ja kellarista hajua/makua imeneeksi olueksi. Ei muuta kuin testaamaan.

Olut on niin tuoksultaan kuin maultaan hedelmäinen ja kukkainen. Se näyttää lasissa puhtaalta ja meripihkanväriseltä reiluhkon vaahtopään kera. Kokonaisuutta voisi kuvailla maanläheiseksi, sillä siinä on selvästi myös mullan, olutkellarin ja ruohikon aromeita. Erityisesti maussa on myös reilusti toffeemaista makeaa mallasta, joka muuttuu lopussa kohtalaisen kirpeäksi ja katkeroiseksi mauksi.

Pidin oluesta kohtalaisesti, vaikka ainakaan oluen elinkaaren tässä vaiheessa se ei aiheuttanut suurempia värähdyksiä. Lisäpisteitä ropisee tyylikkäästä säilytysratkaisusta.

Castelain Ch'Ti de Printemps:
Panimo: Castelain, Ranska
Tyyli: Bière de Garde, 5,9 %

Pisteet:
Tuoksu 5/10 + Ulkonäkö 3/5 + Maku 5/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 11/20 = Yhteensä 27/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...