sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Hirvipataa täysjyväohran ja karpalosurvoksen kanssa

Hirvipata on meidän perheen ja myös kokin yksi suosikkiruoista. Tähän on syynä moni asia. Ensinnäkin hirvipadan saa tehtyä pitkälti kotimaisista tuotteista, vaikka punaviinitarjonta on näillä leveysasteilla hieman puutteellinen. Kotimainen hirvi, sienet, marjat ja viljat ovat niin laadukkaita ainesosia, että niitä kelpaa tarjota vaikka ulkomaisille vieraillekin. Halutessaan hirven voi hankkia suoraan metsästysseuralta (ellei itse satu olemaan sellaisen jäsen) ja marjat sekä sienet suoraan metsästä. Toki samat tuotteet saa laadukkaana myös välikäden kautta asiallisista kaupoista.

Toisekseen pata valmistuu erittäin helposti. Aktiivinen valmistusaika on lyhyt, ja tärkeintä on muistaa lähinnä olla kärsivällinen ja käyttää reilusti aikaa itse kypsentämiseen. Ruoka sopii erinomaisesti myös illallistarjoiluksi isommalle porukalla, koska kokki voi viettää suurimman osan ajasta vieraiden parissa keittiön sijasta.

Ruokaa voi varioida helposti, kunhan vain muistaa perusperiaatteet. Tärkeintä on kypsyttää pataa uunissa pitkään matalalla lämmöllä. Nyrkkisääntönä kolme tuntia ja 150 astetta on hyvä vähimmäisvaatimus. Itse ole tykästynyt myös käyttämään tasajakoa viinin ja kerman suhteen eli molempia laitetaan pataan yhtä paljon. Sienten ja alkoholin suhteen voi käyttää omaa harkintakykyä ja sienten saatavuutta. Lisukkeiksi kelpaavat mainiosti esimerkiksi puolukoista tai karpaloista tehdyt hillot, hyydykkeet tai survokset. Itse suosin myös perunoiden tai riisin sijasta spelttiä ja ohraa.

Ainekset:
  • 800 g hirveä, esim. paistia
  • 2 sipulia
  • voita
  • öljyä
  • 250 g sieniä, esim. ruskeita herkkusieniä
  • 5 cl konjakkia/brandya/sherryä
  • 4 dl punaviiniä
  • 4 dl kermaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • rosmariinia
  • timjamia
  • suolaa
  • pippuria
Karpalosurvos:
  • pakastettuja karpaloita
  • siirappia
  • hillosokeria
Lisäksi:
  • täysjyväohraa
Valmistusohje:
  1. Sulata hirvenliha tarvittaessa eli ota liha jääkaappiin noin vuorokautta ennen ruoanvalmistusta. Ota lisäksi liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen sen paistamista.
  2. Esilämmitä uuni 150-asteiseksi.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne pienellä lämmöllä voissa valurautapannussa.
  4. Viipaloi hirvenliha ja poista mahdolliset jänteet. Paista pienissä erissä paistinpannulla öljy-rasvasekoituksessa kunnes lihat ovat ruskistuneet kunnolla. Lisää lihat valurautapataan.
  5. Pyöräytä paistinnesteet kasaan kaatamalla paistinpannulle loraus esim. konjakkia. Kaada seos valurautapataan.
  6. Hienonna valkosipuli ja lisää pataan yhdessä kerman, punaviinin ja mausteiden kera. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että lihat peittyvät nesteen alle.
  7. Hauduta pataa vähintään kolme tuntia (mieluummin hieman enemmän) 150-asteisessa uunissa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
  8. Tee odotellessa karpalosurvos. Sulata tarvittaessa karpaloita siten että ne jäävät hieman jäiseksi. Lisää sekaan sokeria ja siirappia. Murskaa noin puolet marjoista esimerkiksi haarukalla ja laita jääkaappiin odottamaan ruoanvalmistumista.
  9. Paista loppuvaiheessa viipaloidut sienet voissa ja lisää pataan hieman ennen tarjoilua.
  10. Valmista lopuksi vielä täysjyväohra ohjeen mukaan eli kiehauta vesi ja lisää sekaan suola ja ohra. Keitä keskilämmöllä noin 8 minuuttia.
  11. Tarjoa esimerkiksi karpalosurvoksen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...