sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Quiche Lorraine eli ranskalainen kinkkupiirakka

Quiche Lorraine eli juustopiiras on ranskalaisen keittiön klassikko, joka sopii erinomaisesti suolaiseen kahvitteluhetkeen, alkuoruoaksi tai vaikkapa lounaaksi salaatin kanssa nautittuna. Se on yleisin versio quichesta eli piirakasta. Kaikissa piirakoissa taikinakuoreen tehdään kananmunista, kermasta ja/tai maidosta pohja, jota sitten täydennetään lihalla, kasviksilla tai juustolla. Oma versio on muunnelma tästä klassikosta. Esimerkiksi Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjassa käytetään pekonia savukyljen sijasta ja piiraaseen ei tule lainkaan juustoa. Nykyisin juustoa (ja yleensä gruyèrea) käytetään kuitenkin melko yleisesti myös Ranskassa. Joka tapauksessa piirasta voi viritellä oman mielikuvituksen mukaan, sillä tämän kanssa on hankala epäonnistua. Jos muuten haluat pohjasta vielä rapeamman, niin esipaista taikinapohjaa vajaa 10 minuuttia uunissa ennen kuin lisäät sen päälle täytteen.



Ainekset:
  • 100 g voita 
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja 
  • 1/4 tl suolaa 
  • 2 rkl vettä 
  • 150 g porsaan savukylkeä 
  • 150 g raastettua emmentaljuustoa 
  • 3 munaa 
  • 3 dl kuohukermaa 
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Nypi voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Vuoraa piirasvuoka taikinalla ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Esilämmitä uuni 225-asteiseksi. Kuutioi savukylki, ruskista kevyesti ja anna jäähtyä. Pane kuutiot piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle juustoraaste.
  3. Sekoita munat, kerma ja mausteet. Kaada seos vuokaan kinkun ja juuston päälle. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja ruskistunut kauniisti. Viimeistele annos esimerkiksi ruohosipulilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...