lauantai 13. elokuuta 2011

Herkkusieniä konjakissa

Lauantaipäivän lounaana oli paistettuja herkkusieniä konjakilla terästettynä. Resepti on Clare Fergusonin kirjasta "Flavours of Provence: recipes from the south of France". Herkkusienet kuuluvat meidän taloudessa melko käytettyihin ainesosiin, mutta tätä reseptiä testattiin ensimmäistä kertaa. Ruokaan tulee reippaasti makua chilin ja konjakin yhdistelmästä ja bonuksena ruoanlaitossa pieni keittiöpyromaani saa leikkiä myös tulitikuilla. Hauskaa, helppoa ja hyvää!

Ruokajuomana oli eteläafrikkalaista valkoviiniä eli kyseessä on nimihirviö Bellingham The Bernard Series Whole Bunch Grenache Blanc Viognier (ks. Alkon kuvaus). Kyseinen viini on tehty kahdesta rypälelajista, Grenache Blancista ja Viognierista, jotka taitavat olla käytetympiä erityisesti etelä-Ranskassa. Viinissä on valkkariksi poikkeuksellisen paljon alkoholia eli peräti 14 %. Siitä huolimatta viini maistuu raikkaalle, vaikka happoja saisi olla enemmänkin. Viini on kuivahko, vaikka jäännössokeri tuo hieman makeuttaa kokonaisuuteen. Tämä viini on sopinut hyvin ainakin salaattien ja äyriäisruokien kanssa eikä valittamista ollut nytkään herkkusienten kanssa, joten hinta-laatusuhteeltaan erinomaista viiniä voi suositella hyvillä mielin.


Ainekset (3 annosta):
  • 500 g herkkusieniä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 salottisipulia
  • tuoretta persiljaa
  • 80 ml kasvislientä
  • 1/2 tl chilirouhetta
  • suolaa
  • pippuria
  • 1 1/2 rkl brandya
  • 4 palaa maalaisleipää
Valmistusohje:
  1. Poista sienistä kannat ja silppua ne. Halkaise sen jälkeen sienet pitkittäissuunnassa.
  2. Lämmitä puolet oliiviöljystä paistinpannulla. Lisää pannulle silputut herkkusienen kannat, viipaloidut valkosipulinkynnet ja kuutioitu salottisipuli sekä osa tuoreista yrteistä. Paista kolmen minuutin ajan ja lisää pannulle puolet kasvisliemestä ja chili. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna paistua parin minuutin ajan. Nosta pannu pois liedeltä.
  3. Laita toiseen paistinpannuun loput oliiviöljystä ja lämmitä todella kuumaksi. Lisää herkkusienet ja osa tuoreista yrteistä. Lisää pannulla toinen puolikas kasvisliemestä ja anna kiehua keskilämmöllä viiden minuutin ajan välillä sekoitellen. Lisää sitten pannulle aiemmin tehty seos ja sekoita pannua käännellen. Laske lämpöä.
  4. Kaada konjakki metallikauhaan tai muuhun metalliastiaan ja sytytä alkoholi palamaan. Kaada alkoholi pannulle ja sekoita lisäten loput tuoreet yrtit, kun liekki on sammunut.
  5. Tarjoa paahdetun maalaisleivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...