sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Italialainen jauhelihamureke ja haudutettu punasikuri

Eletään helmikuun loppupuolta ja aurinko alkaa näyttää elonmerkejä pitkän tauon jälkeen, joten oli aika aloittaa ulkoruokailut sunnuntain kunniaksi. Tällä kertaa testausvuorossa oli Glorian ruoka&viini -lehden (2/2012) italialaisen jauhelihamurekkeen resepti, jonka kanssa suositeltiin nautittavaksi peruna-hernehöystöä. Jääkaapissa oli kuitenkin jäljellä punasikuria Marsala-kanan jäljiltä, joten tein lisukkeeksi makeahkoa haudutettua punasikuria. Idea tähän tuli puolestaan Koti ja keittiön nettisivuilta. Lisäksi ruoan kanssa oli tarjolla perinteistä ja yksinkertaista tomaattisalaattia. Olen tykästynyt viime aikoina tähän italialaistyyliseen ratkaisuun. Tarvitaan vain yhtä tai kahta salaattia (tällä kertaa roomansalaattia ja jääsalaattia), tomaatteja ja hyvää balsamicoa/oliiviöljyä.

Punasikurilisuke sopi erittäin hyvin herkullisen murekkeen kanssa, johon käytin nyt karitsanjauhelihaa. Samalla tuli käytettyä kuivunut patonginjämä, mutta sen sijasta voi käyttää myös korppujauhoja tai vaaleaa leipää. Samoin kerma sijasta voi käyttää maitoa tai vettä, mutta suosittelen käyttämään kuohukermaa. Tämä tuo täyteläisyyttä ja pehmeyttä ruokaan.

Ainekset:
Italialainen jauhelihamureke:
  • 1 dl murustettua patonkia
  • 2 dl kermaa
  • 400 g karitsanjauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • suolaa
  • paprikajauhetta
Parmesaani-basilikatäyte:
  • 1/2 dl parmesaaniraastetta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 15 basilikanlehteä
  • 4 rkl rusinoita
  • 4 rkl pinjansiemeniä
  • 2 rkl kapriksia
Haudutettu punasikuri:
  • voita paistamiseen
  • 300 g punasikuria
  • 1/4 dl punaviinietikkaa
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 50 g hasselpähkinärouhetta
  • 2 rkl fariinisokeria
  • mustapippuria
  • suolaa
  • nippu silputtua basilikaa
Lisäksi:
  • raastettua parmesaania
Valmistusohje:
Italialainen jauhelihamureke:
  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Mittaa korppujauhot/murustettu leipä ja neste kulhoon, sekoita ja anna turvota kymmenisen minuuttia.
  2. Lisää jauheliha ja kananmunat ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja paprikajauheella.
  3. Raasta parmesaani ja hienonna valkosipulinkynnet ja basilika kuppiin. Sekoita rusinat, pinjansiemenet ja kaprikset joukkoon.
  4. Muotoile mureketaikina kostutetuin käsin leivinpaperin päälle litteäksi levyksi välillä käsiä kostuttaen. Levitä täyte keskelle. Nosta sivut täytteen päälle ja ummista sauma hyvin. Kiepsauta saumapuoli alaspäin varovasti paperia apuna käyttäen. Nosta uunipellille ja kypsennä uunin keskitasossa 30-40 minuuttia riippuen murekkeen paksuudesta.
Haudutettu punasikuri:
  1. Suikaloi sikuri ohuiksi suikaleiksi. Lisää etikka ja anna seistä hetki. 
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää silputtu sipuli ja sikurisuikaleet. Hauduta 10 minuuttia.
  3. Lisää karkeiksi paloiksi hakattu pähkinä, pippuri, suola ja sokeri.
  4. Hauduta vielä noin 20 minuuttia ja lisää loppuvaiheessa silputtu basilika.
  5. Kokoa annokset ja viimeistele tuoreella silputulla basilikalla sekä raastetulla parmesaanilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...