lauantai 2. heinäkuuta 2011

Olutarvio: Nøgne Ø Saison

Legendaarisen norjalaispanimon olut on osa Alkon kesän sesonkioluita. Saison on perinteinen belgialainen oluttyypi, jota on tehty alun perin paikallisille maanviljelijöille janojuomaksi. Tällä hetkellä Ilmatieteenlaitoksen virallinen mittausasema näytttää 30,4 asteen lukemia ja parvekkeen epävirallinen mittausasema 37,0 astetta varjossa, joten on sopiva aika testata tätä kesäistä janojuomaa.

Odotukset olutta kohtaan olivat melko kovat, sillä kuulun norjalaispanimon varauksettomiin ystäviin (ks. esimerkiksi tämä arvio). En muista maistelleeni koskaan yhtään huonoa tai edes kovin keskinkertaista panimon olutta eikä tämäkään kerta tuonut poikkeusta tilanteeseen. Olut kaatuu tuoppiin sumeana ja kullankeltaisena, vaahdoten reiluhkosti kuohkeaa beigeä vaahtoa. Pullon pohjalla on muuten jonkun verran hiivaa, joten kannattaa kaataa varovasti jos haluaa jättää hiivat pullon pohjalle.

Tuoksu on houkuttelevan hedelmäinen ja raikas, tosin aivan jääkaappikylmänä yllättävän kevyt. Oluen lämmitessä myös tuoksu voimistuu. Nenässä tuntuu kivasti myös pientä mausteisuutta ja hiivan tuulahdus. Maussa on pientä makeutta, mutta ylipäänsä maku kallistuu enemmän sitruksisen raikkauden puolelle kuivalla ja yrttimaisellä humaloinnilla höystettynä. Maku on keskitäyteläinen, pehmeä ja kaikin puolin hyvin miellyttävä. Suutuntuma kuohkea ja hitusen hapokas, mutta myös erittäin pehmeä ja maku kestää suussa riittävän pitkään. Loppua kohden ikenissä tuntuu myös mukavaa kipristelyä rapsakasta humaloinnista johtuen.

Olut on aika lailla täydellinen esimerkki loistavasta kesäoluesta. Se on tasapainoinen, raikas ja sammuttaa janon kesähelteellä. Negatiivisena puolena on jälleen kerran Alkon hinnoittelupolitiikka eli puolen litran pullolle tulee hintaa kuusi euroa ja yksi sentti. Tästäkin huolimatta olut päätynee toistekin ostoskorin pohjalle.

Pisteet:
Tuoksu 7/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 8/10 + Suutuntuma 4/5 + Yleisvaikutelma 15/20 = Yhteensä 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...