maanantai 11. heinäkuuta 2011

Ratatouille

Ratatouille eli vapaasti suomennettuna kasvismuhennos on provencelaisen keittiön monipuolinen klassikko. Sitä voidaan syödä kuumana tai kylmänä, pääruokana tai lisukkeena, sellaisenaan tai vaikkapa riisin kera. Lisäksi ruoka sopii myös kasvissyöjille, koska siinä ei käytetä lainkaan lihaa. Resepti on Alex Mackayn Cooking in Provence -kirjasta, jossa itse auteur suosittelee tekemään kerralla reilun annoksen. Hän suosittelee syömään ratatouillea seuraavina päivinä esimerkiksi parmesaanin ja paistetun kananmunan kera tai tuoreen patongin päällä oliiviöljyllä maustettuna.

Ruoka maistui jo tuoreeltaan hyvältä, mutta maut vain paranivat seuraavana päivänä. Lämmitin ratatouillen kasarissa uudestaan ja kokosin annoksen lautaselle, johon päälle tuli parmesaanijuustoa ja paistettu kananmuna. Kannattaa kokeilla!
Seuraavan päivän herkkuannos

Valmis muhennos
Mainio ruokakirja

Ainekset (6 annosta):
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl neitsytoliiviöljyä
  • 5 isoa tomaattia
  • 2 kuivatettua appelsiininkuorta (ks. aiempi postaus)
  • 1 kourallinen tuoretta timjamia
  • 1 dl kasvislientä
  • 2 isoa punaista paprikaa
  • 1 iso munakoiso
  • 2 isoa kesäkurpitsaa
  • suolaa
  • cayenne-pippuria
  • fariinisokeria
Tärkeimmät ainesosat

Ensimmäinen satsi hautumassa

Valmistusohje:
  1. Kuori ja paloittele sipulit isoiksi palasiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Poista tomaateista kova sisusosa pois ja paloittele. Poista paprikan siemenet ja kota pois ja paloittele isoiksi palasiksi.
  2. Paloittele vielä munakoiso ja kesäkurpitsat isoiksi palasiksi.
  3. Pehmennä sipuleita ja valkosipulia oliiviöljyssä noin 10 minuutin ajan ilman että ne ruskistuvat. Lisää pannulle tomaatit, kuivatetut appelsiinit ja timjami ja anna hautua pienellä lämmöllä.
  4. Lämmitä toisella pannulla kolmasosa kasvisliemestä ja kuullota paprikoita noin viisi minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää sekaan sipulit, valkosipuli ja tomaatit.
  5. Puhdista toinen pannu ja kuullota erikseen munakoisot ja kesäkurpitsat.
  6. Yhdistä lopulta kaikki ainekset ja anna hautua noin 30 minuutin verran. Ruoka on valmista silloin, kun kaikki vihannekset ovat pehmenneet mutta koossa.
  7. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  8. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi riisin, perunoiden tai patongin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...