sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Kermainen hirvipata punaviinissä speltin kera

Lauantai-illallinen koostui kerma- ja punaviinikastikkeen yhdistävästä hirvipadasta, luomuspeltistä ja salaatista punaviinin kera. Olen tehnyt aiemmin pari kertaa melko vastaavaa ruokaa (ks. hirvipata) ja lopputulos on ollut aina mainio. Mielestäni kerman ja punaviinin yhdistäminen kastikkeeksi sopii täydellisesti yhteen hirvipaistin kanssa ja lisäksi pannulla paistettu ja keitetty luomuspeltti on mahtava lisäke esimerkiksi perunoiden tai riisin sijasta. Tärkeintä on jaksaa kypsyttää pataa tarpeeksi kauan (3-5 tuntia) uunissa, sillä täten lihaan saa riittävästi mureutta.
Annos
Ruokajuomaksi käy hyvin olut tai punaviini. Tällä kertaa ruokajuomana oli Alkon tilausvalikoimasta saatavaa Baron de Ley Gran Reservaa (Alkon kuvaus) vuodelta 1998. Tavallista versiota (joka on myös mahtava viini) on saatavana myös Alkon normaalista valikoimasta (Alkon kuvaus). En ollut maistanut Gran-versiota aiemmin, joten odotukset olivat suuret ja ne myös täyttyivät. Viinin tuoksu oli tyylikkään vaniljainen, tamminen ja yrttinen, ja lisäksi maku oli täyteläisen tasapainoinen. Jos hinta olisi alhaisempi, niin tätä tulisi ostettua useammin.
Salaatti
Ainekset:

  • 900 g hirvipaistia
  • 5 tuoretta sipulia
  • voita
  • öljyä
  • 250 g herkkusieniä
  • 6 cl konjakkia
  • 4 dl punaviiniä
  • 4 dl kermaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • rosmariinia
  • timjamia
  • suolaa
  • pippuria
Lisäksi:
  • tuoretta timjamia
  • puolukkahilloa
  • luomuspelttiä
  • vihreä salaatti
Pata loppuvaiheessa

Valmistusohje:

  1. Sulata hirvenliha tarvittaessa eli ota liha jääkaappiin noin vuorokautta ennen ruoanvalmistusta. Ota lisäksi liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen sen paistamista.
  2. Viipaloi sipulit ilman varsia ja kuullota hyvin kevyesti paistinpannulla öljyssä parin minuutin ajan. Nosta sipulit valurautapataan.
  3. Viipaloi hirvenliha ja poista mahdolliset jänteet. Paista pienissä erissä paistinpannulla öljyssä ja rasvassa kunnes lihat ovat ruskistuneet. Lisää lihat niin ikään valurautapataan.
  4. Kaada konjakki paistinpannulle ja pyöräytä nesteet nopeasti kasaan. Kaada seos valurautapataan.
  5. Lisää kerma, punaviini, mausteet ja hienonnettu valkosipuli pataan. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että lihat peittyvät nesteen alle.
  6. Hauduta lihaa vähintään kolme tuntia (mieluummin hieman enemmän) 150-asteisessa uunissa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
  7. Valmista höyrytetty luomuspeltti ohjeen mukaan. Lisää speltti paistinpannulle ja paista noin viisi minuuttia öljyssä. Lisää sitten pannulle vesi ja anna hautua 40 minuuttia. 
  8. Paista loppuvaiheessa viipaloidut herkkusienet paistinpannulla voissa ja lisää pataan hieman ennen tarjoilua.
  9. Tarjoa esim. puolukkahillon ja tuoreen timjamin kanssa. Voit lisäksi tehdä lisukkeeksi raikkaan vihreän salaatin.

Konjakki...

... ja speltti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...