sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Bahn Mi eli vietnamilainen minipatonki

Jupen keittiöltä nimensä varastanut Tomin keittiö tulee uusintana tällä hetkellä Jimiltä. Toki millään muulla blogilla tai ruokaohjelmalla ei ole näin omaperäistä nimeä käytössään... Lisäksi Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Gaijin-ravintola sai juuri menneellä viikolla erikoismaininnan Michelin-oppaaseen, joten oli sopiva hetki kokeilla Tomin ohjelmassa esittelemää menua "piknik-herkkuja shampanjakoulutukseen".

Menu on seuraava:
BAHN MI: Vietnamilainen minipatonki
RICE CRACKERS JAPONESE: Tar tar -lihaa riisikakulla
THAI SKAGEN: Katkarapuja thai-tyyliin
ROCKY ROAD: Aussisuklaata ja vaahtokarkkeja

Kokonaisuus oli todella mielenkiintoinen ja ruoat mukavaa naposteltavaa rentoon illanviettoon. Lisäksi eri ruoat valmistuivat kohtalaisen helposti, joten aasialaisesta ruoasta pitävien kotikokkien kannattaa ehdottomasti testata tätä menua. Tässä on vuorossa ensimmäinen ruoka, vietnamilainen minipatonki Bahn Mi.


BAHN MI: Vietnamilainen minipatonki
Ainekset (4 hengelle):
  • 4 kpl valmiita minipatonkeja/patonginpaloja
  • 1/2 kurkku
  • 1 porkkana
  • 4 kpl lehtisalaatinlehtiä
  • 1/2 puntti korianteria
  • 8 siivua paahdettua kalkkunaa
  • 1 kpl pitkä chili
  • 4 rkl sweetchili-kastiketta (ks. ohje alta)
Sweetchili-kastike:
  • 2 dl riisiviinietikkaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 5 kpl chilejä siemenet poistettu
  • suolaa
Valmistusohje:
  1. Valmista ensin kalkkuna uunissa. Ota kalkkuna huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista. Voitele lihan pinta esimerkiksi hunajalla ja haluamallasi mausteilla/yrteillä. Laita kalkkuna uunivuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa kunnes liha on kypsää eli sisältä 75-asteista.
  2. Valmista sitten sweetchili-kastike. Kiehauta sokeri ja etikka ja muista sekoittaa kiehauttamisen aikana. Lisää sitten kattilaan pilkotut chilit ilman siemeniä ja keitä noin viitisen minuuttia. Sekoita kastike tasaiseksi esim. blenderissä tai monitoimikoneessa. Mausta ripauksella suolaa.
  3. Viipaloi kurkku ja porkkana pitkittäin. Leikkaa kurkusta kostea keskiosa pois. Marinoi porkkanoita tilkassa öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vielä sekaan viipaloidut chilit.
  4. Viipaloi kalkkuna.
  5. Kokoa patongit eli leikkaa patonki miltei kokonaan halki ja aseta pohjalle kalkkuna. Lisää sitten muut raaka-aineet ja mausta lopuksi sweetchili-kastikkeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...