lauantai 24. maaliskuuta 2012

Olutarvio: Laitilan Kievari Mämmi 2012

Laitila mainostaa pääsiäisolutta maailman parhaana mämmioluena. Tämä voi olla hyvinkin totta, koska en muista ainakaan itse törmänneeni muiden valmistamiin mämmioluisiin. Oluen valmistuksessa kun on aivan kirjaimellisesti käytetty mämmiä. Joten ei muuta kuin innokkaasti maistelemaan!

Oluen väri on tumma ja punertavanruskea. Muuten olut on kirkas ja kaadettaessa reiluhkosti kuohkeaa beigeä vaahtoa muodostava.

Tuoksussa huomio kiinnittyy ensimmäisenä melko makeaan yleisvaikutelmaan, jossa makea ja ruisleipämäinen mämmin aromi nousee hyvin esille. Tuoksussa on myös aavistus piristävää kahvia, suklaata ja paahtoa. Humalointi ei nouse kovin hyvin esille, mutta kevyt yrttisyys ja vasta leikattu ruoho tuntuvat myös nenän onkaloissa. Taustalla vaanii myös aavistus hernekeittoa varsinkin oluen lämmetessä, mutta onneksi tällä kertaa se pysyy kohtuullisuuden rajoissa.

Maku on suklaisen makeahko ja aavistuksen paahteinen. Tämä yhdistettynä kuivaan ja leipämaiseen maltaaseen muistuttavat edelleen mämmistä, mutta mielestäni mämmin aromit pääsevät paremmin esille tuoksussa kuin maussa. Maku seuraa muuten hyvin tuoksua, sillä myös siinä on samoja kahvin ja ruohon aromeita. Oluen suutuntuma on kevyehkö ja keskihapokas. Jälkimaussa tuntuu aavistuksen verran enemmän kuivaa humalointia, mutta jälkimaku on turhan karkea.

Oluen perusrunko on melko ohut, mutta voisin kuvitella tämän sopivan parhaiten nautittavaksi ruoan kanssa. Mämmissä ei ole varsinaisesti mitään suurempaa moittimista, sillä se on melko tasapainoinen mutta omaan makuun hieman tylsä olut. Olisin myös kaivannut hieman enemmän sitä mämmiä myös makuun.

Laitilan Kieväri Mämmi 2012 on osa Alkon tämänvuotista pääsiäisolutavalikoimaa.

Laitilan Kievari Mämmi 2012:
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi
Tyyli: Aromatisoitu olut, 5,2 %
Hinta: 4,24 euroa / 0,50 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 5/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 5/10 + Suutuntuma 2/5 + Yleisvaikutelma 10/20 = Yhteensä 26/50

2 kommenttia:

  1. Kysessä ei kuitenkaan ole tumma lager, sillä etiketti kertoo oluen olevan pintahiivalla käytetty :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...