sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Olutarvio: Stadin American Amber Lager

Alkon valikoimaan ilmestyi Stadin Panimolta uusi olut maaliskuun alussa eli American Amber Lager. Itse ihastuin vähän aikaan sitten panimon American Amber IPA:an, joka oli mielestäni Alkon 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lanseeratun pienpanimosarjan kirkkain helmi. Odotukset olivat siis korkealla ennen pullon korkkausta.

Hieman samea olut on väriltään kuparinruskea. Valkoinen ja niukahko vaahto kestää lasissa hetkisen ennen katoamistaan, joskin pinnalle jää vielä ohut kerros muistuttamaan menneestä. Tuoksu on raikas yhdistelmä sitrusta, yrttiä, pihkaa ja havumetsää terästettynä aavistuksella karamellimaista makeutta.

Maku jatkaa kuta kuinkin samalla linjalla tuoksun kanssa. Sama puumainen ja kuiva humalointi on hallitsevin elementti yhdistettynä kevyeen makeuteen. Mausta löytyy myös hedelmäisyyttä ja viljaista mallasta. Maku ei ole kuitenkaan aivan yhtä raikas kuin tuoksu. Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen ja melko hapokas. Jälkimaussa katkerot nousevat vielä paremmin esiin.

Valitettavasti tämän kokemuksen perusteella Amber Lager ei yllä IPA-veljensä tasolle, mutta joka tapauksessa kyseessä on laadukas ja suositeltava olut. Tässä on toki huomioitava jo lähtökohtaiset erot oluttyyppien välillä, sillä ainakin omaan makuun alet toimivat poikkeuksetta lagereita paremmin.

Oma pulloni oli erää #417.

Stadin American Amber Lager:
Panimo: Stadin Panimo, Suomi
Tyyli: Premium lager, 5,3 %
Hinta: 4,24 euroa / 0,33 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 7/10 + Ulkonäkö 3/5 + Maku 6/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 14/20 = Yhteensä 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...