perjantai 9. maaliskuuta 2012

Olutarvio: Brooklyn Black Chocolate Stout

Alkon valikoimiin tuli uutena 20.2. Brooklynin laatupanimonolta Black Chocolate Stout eli imperial stoutiksi luokiteltava jykevä olut. Nippelitietona oluen panijat suosittelevat olutta nautittavaksi myös jäätelön kera, mutta tällä kertaa arvioinnissa tyydytään tutkailemaan olutta itsenäisesti.

Olut näyttää lasissa varsin houkuttelevalta. Lasiin kaadettaessa syntyy kevyesti pitkäkestoista, hieman likaisen beigeä vaahtoa, josta jää vielä pitkäksi aikaa jäljelle kaunis ja ilmava pitsikerros. Kaunista ulkonäköä korostaa miltei musta mutta hieman punertavanruskea väri.

Tuoksussa korostuu aluksi paahteisuus ja suolainen lakritsi. Taustalla vaanii myös alkoholi hyvällä tavalla.  Tuoksussa on myös reilusti suklaata, kahvia, karamellia ja mallasta. Kokonaisuus on tasapainoinen ja voimakas sekä happamista elementeistä huolimatta reippaasti kallellaan makeaan päin.

Maku yllättää hieman aluksi. Tuoksussa melko voimakkaana tuntunut paahteisuus jää selvästi makean mallaksen varjoon, ja pian maku muuttuu katkeran humalaiseksi. Toisaalta runsaassa ja pehmeän täyteläisessä maussa on reilusti espressokahvia ja tummaa suklaata. Runsas alkoholi tuntuu lähinnä lämmittävänä vaikutuksena.

Oluen suutuntuma on siirappisen tahmea mutta kuitenkin erittäin pehmeä. Pitkässä jälkimaussa paahteisuus pääsee hieman paremmin esiin. Kokonaisuus on hyvin balanssissa, joskin välillä maku tuntuu hieman liian kitkerältä ja hyökkäävältä omaan makuun. Joka tapauksessa kyseessä on hieno ja tutustumisen arvoinen olut.

Brooklyn Black Chocolate Stout:
Panimo: Brooklyn, Yhdysvallat
Tyyli: Imperial Stout, 10,0 %
Hinta: 4,93 euroa / 0,355 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 8/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 8/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 14/20 = Yhteensä 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...