keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Olutarvio: Svaneke Vårhare

Alkon valikoimaan ilmestyvät pääsiäisoluet ovat varma kesänmerkki vaikka ulkona tuiskuttaisi räntää. Tänä vuonna Alko esittelee kuusi pääsiäisolutta viidestä eri maasta. Kaikki oluet tullaan arvioimaan myös Jupen keittiössä.

Ensimmäisenä vuorossa on Svaneke Vårhare eli kevätjänis. Svaneken panimo on tuttu jo Alkon valikoiman monesta muusta aiemmasta oluesta, joista blogissa on aiemmin käsitelty Jule Spektakel -jouluolutta ja Session Pilsneria. Yhteistä näille ja muille maistelemilleni Svaneken oluille on ollut laadukkuus mutta aivan täysosumaa ei ole vielä tullut vastaan. Nyt vuorossa on lähtökohtaisen ilahduttavasti Saison, joka miellyttää oluttyylinä itseäni.

Olut on ulkomuodoltaan todella samea kuten Saisonin kuuluukin olla ja väriltään tyylikkään oranssinen ja mukavasti valkoista vaahtoa muodostava. Tuoksussa kiinnittyy huomio ensimmäisenä hedelmäisyyteen ja raikkauteen. Kypsä banaani muistuttaa miltei vehnäolutta, mutta kevyt mausteisuus ja voimakas  belgihiiva paljastavat asian todellisen laidan. Kokonaisuus on tasapainoinen, maltillinen ja tyylikäs.

Maku on hieman karamellimaisen makeahko yhdistettynä edelleen todella voimakkaaseen hedelmäisyyteen lähinnä banaanin ja appelsiinin voimalla. Myös sitrushedelmäisyys muistuttaa kevyenä kirpeytenä. Trappistihiivan olemassaolo tuntuu toki myös maussa tuoksun lisäksi. Samoin tuoksusta tuttu yrttisyys, ruohoinen ja reipas katkerohumalointi tuovat oman tyylikkään panoksensa kokonaisuuteen.

Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen ja matalahappoinen sekä helposti juotava. Loppua kohden makeahko perusrunko saa väistyä happaman ja kuivan humalan tieltä. Tässä vaiheessa myös yrttisyys nousee entistä suurempaan rooliin.

Svaneken sesonkiolut yllätti tämän oluenmaistelijan laadukkaalla otteellaan. Olut on hieman vehnäolutta muistuttava Saison, jonka soisi viihtyvän Alkon valikoimassa myös kesähelteillä. Olisin toivonut ainoastaan hieman tukevampaa runkoa, mutta muuten tämä olut on hienosti tasapainossa. Summa summarum, Vårhare taitaa olla toistaiseksi paras maistelemani Svaneken tuotos.

Svaneke Vårhare:
Panimo: Svaneke, Tanska
Tyyli: Saison, 6,5 %
Hinta: 6,41 euroa / 0,50 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 7/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 8/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 15/20 = Yhteensä 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...