perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pasta Carbonara

Klassikkoruokien valmistus on keskustelua ja mielipiteitä herättävä asia. Tähän saa varmistuksen googletellessa "autenttisen" pasta carbonaran ohjetta. Kuten eräässä blogikirjoituksessa mainittiin: "pasta carbonaran nimissä on tehty eniten rikoksia italialaista ruokakulttuuria kohtaan". Näillä saatesanoilla onkin hyvä jatkaa rikosten tekemistä, joten seuraavassa on oma versio tästä herkullisesta klassikosta.

Carbonara tai Spaghetti alla carbonara tarkoittaa kirjaimellisesti kaivosmiehen vaimon spagettia. Tosin Suomessa resepti tunnetaan myös miilunpolttajan spagettina. Tästä on seurannut monenlaista legendaa ruoan alkuperästä ja historiasta. Todellisuudessa ruoka syntyi toisen maailmansodan jälkeen ja ilmeisimmin Roomassa kaukana hiilikaivoksista. Itse reseptihän on yksinkertaisuudessaan nerokas. Tarvitaan vain pancettaa (tai muuta vastaavaa lihaa), kananmunia, pecorini- ja/tai parmesanjuustoa, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria sekä hetki aikaa. Lopputulos on herkullinen, täyttävä eikä liian raskas oikein tehtynä.

Carbonaran kanssa kannattaa nauttia italialaista punaviiniä kuten Chiantia, Valpolicellaa tai Montepulciano d'Abruzzoa. Nämä kaikki toimivat yleisesti ottaen hienosti suurimman osan paikallisen ruoan kanssa.

Spaghetti alla carbonara L’accademia Italiana Della Cucinan mukaan: 
Ainekset:
 • 600 g spagettia
 • 120 g pancettaa tai guancialea (käytin itse pekonia ja porsaan savukylkeä) kuutioituna tai leikattuna palasiksi
 • oliiviöljyä paistamiseen
 • 1 kokonainen valkosipulinkynsi
 • 2 kananmunaa
 • 100 g raastettua pecorino- ja/tai parmesanjuustoa
 • suolaa
 • mustapippuria
Valmistusohje:
 1. Paista lihat paistinpannulla ruskeiksi täydellä lämmöllä oliiviöljyssä yhdessä kokonaisen valkosipulin kanssa. Poista valkosipuli.
 2. Sekoita kananmunat, osa juustosta ja hyppysellinen suolaa erillisessä astiassa.
 3. Keitä spagetti al denteksi, valuta ja lisää pannulle.
 4. Laske lieden lämpötila minimiin ja lisää juusto-kananmunasekoitus pannulle. Sekoita hyvin ja älä anna munien hyytyä.
 5. Nosta paistinpannu pois liedeltä ja lisää sekaan loppu juusto. Sekoita hyvin ja tarjoa välittömästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...