perjantai 30. maaliskuuta 2012

Tom Yum Gai

Tom yum on Wikipedian mukaan tulinen, hapan ja kirkas keitto, jossa käytetään tyypillisesti sitruunaruohoa, kafferilimetin lehtiä, galangalia, limettimehua, kalakastiketta, murskattua chilipippuria ja nykyisin myös usein sieniä. Eri versioissa käytetään lisäksi katkarapuja (tom yum goong) tai kanaa (tom yum gai). Tom yum kuuluu perinteisesti thaimaalaiseen ja laoslaiseen keittiöön, mutta sitä tehdään myös erilaisina versioina monissa muissa aasialaisissa maissa.

Alkujohdattelun jälkeen onkin aika todeta, että oikeasti tämä ruoka ei ole tom yum gaita, vaan pikemminkin kyseinen ateria on toiminut inspiraation lähteenä. Tämä siksi, koska kaikkia olennaisia raaka-aineita (kafferilimettia ja galangalia) ei sattunut olemaan kaapissa, joten jouduin vähän improvisoimaan samankaltaisilla aineksilla. Joka tapauksessa ruoka oli todella hyvää. Itselleni hieman tuntemattomammat shimejisienet olivat oikein maukkaita ja hauskannäköisiä ja kun hintakin oli varsin kohtuullinen, niin näitä tulee ostettua tulevaisuudessa varmasti useamminkin.



Ainekset:
  • 1 l kanalientä
  • 1 kpl sitruunaruohoa
  • 2 limen mehu
  • 3 cm pala inkivääriä
  • 1 rkl sokeria
  • 4 rkl thaikalakastiketta
  • 550 g broilerin rintafileetä
  • 150 g shimeji-sieniä
  • 1/2 punainen chili
  • 1 keltainen paprika
  • 2 kevätsipulia
  • 8 kirsikkatomaattia
Valmistusohje:
  1. Kiehauta kanaliemi. Lisää sitten kuorittu ja 3 cm:n mittaiseksi leikattu sitruunaruoho, limetin mehu, paloiteltu inkivääri, sokeri ja thaikalakastike sekaan.
  2. Lisää seuraavaksi kattilaan huuhdellut sienet ja kiehauta keskilämmöllä parin minuutin ajan.
  3. Lisää sitten viipaloidut broilerinpalat ja kiehauta keskilämmöllä kunnes lihat ovat miltei kypsyneet.
  4. Lisää vielä lopuksi viipaloitu chili, pilkottu paprika, puolitetut kirsikkatomaatit ja hienonnettu kevätsipuli ja kiehauta parin minuutin ajan.
  5. Nauti joko sellaisenaan tai riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...