perjantai 28. lokakuuta 2011

Turkkilaiset lammaspyörykät

Tulevan Istanbulin matkan kunniaksi aloitin tutustumisen paikalliseen ruokakulttuuriin näin etänä. Pikaisen googletuksen perusteella Kotilieden sivuilta löytyi kiinnostava resepti, jota piti heti testata. Ruoka on sinänsä yksinkertainen eli lihapullia tomaattikastikkeessa couscousin tai riisin kera, mutta turkkilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu olennaisena osana mausteiden kattava kirjo, jonka johdosta myös tähän reseptiin tarvittavien ainesosien määrä on suuri. Pieni vaivannäkö ainesten haalimisessa kuitenkin kannatti, sillä ruoka oli aivan valtavan hyvää. Kannattaa siis todella testata, sillä pitkästä aineslistasta huolimatta ruoka valmistuu melko nopeasti ja vaivattomasti.

Ainekset:
  • 500 g lampaan jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 4 kuivahtanutta paahtoleipäviipaletta
  • 1 rkl jauhettua kanelia
  • 1/2 dl pinjansiemeniä
  • 1/2 dl korintteja
  • 2 tl paprikajauhetta
  • ripaus chilijauhetta
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 dl silputtua persiljaa
  • 2 rkl silputtua minttua
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 dl kylmää vettä tai kivennäisvettä
  • 1 dl vehnäjauhoja leivittämiseen
  • öljyä paistamiseen
kastike:
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • öljyä
  • ripaus chilijauhetta
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
  • 400 g tomaattimurskaa
  • puolen sitruunan mehu
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 dl silputtua persiljaa
  • 1/2 dl pinjansiemeniä
  • 1/2 dl sultanarusinoita
Valmistusohje:
  1. Valmista kastike. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä. Lisää muut ainekset ja hauduta noin tunti. Lisää vettä tarvittaessa.
  2. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet, kuullota öljyssä ja kaada kulhoon. Jauha leipäpalat, pinjansiemenet ja korintit tehosekoittimessa. Lisää muut ainekset jauhelihaan ja sekoita.
  3. Pyörittele taikina pyöryköiksi tai sukkuloiksi ja kieritä ne vehnäjauhoissa. Paista pyörykät öljyssä ja lisää kastikkeen joukkoon. Tarjoa couscousin tai riisin ja sitruunalohkojen kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...