keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Viiniarvio: Te Mata Woodthorpe Vineyard Chardonnay 2008

Chardonnay on yksi viljellyimmistä rypälelajikkeista, joka on levinnyt Ranskan Burgundista ympäri maailmaa. Jos tilaat jotakin halpaa talonviiniä missä tahansa päin maailmaa, niin saat suurella todennäköisyydellä lasiisi kehnoa Chardonnayta. Tämä taas on aiheuttanut inflaation rypäleen arvoa kohtaan. Suuren bulkkituotannon lisäksi siitä valmistetaan myös laatuviinejä. Rypäle on itsessään hyvin neutraali, joten terroir ja viinintekijät voivat tehdä viineistä hyvinkin erilaisia.

Uusi-Seelanti tuo itselle viininäkökulmasta mieleen ensimmäisenä Pinot Noirin ja Chardonnayn eli juurikin samat rypäleet kuin mistä Burgundi on saanut maineensa. Nyt tarkasteltavana on vuonna 1896 perustetun Te Mata -viinitilan valmistama Chardonnay, joka tehdään nimensä mukaisesti yhdellä viinitarhalla kasvatetuista rypäleistä. Viinitarha sijaitsee Tutaekuri-jokilaakson korotetulla penkereellä ja Hawkes Bayn viinialueella Uuden-Seelannin pohjois-saarella.

Viini on väriltään vihertävänkeltainen ja sen tuoksusta aistii hienoisesti tammea. Osalle rypäleistä käyminen tehdään terästankeissa, kun taas osalle käyminen tapahtuu  ranskalaisissa 225 litran tammitynnyreissä. Tuoksussa on myös trooppisia elementtejä, kuten aprikoosia, persikkaa ja appelsiiniä sekä hieman voimaista aromia. Tasapainoinen ja tuoksua seuraava maku on mukavan hapokas ja mineraalinen. Siinä on myös aavistus mausteisuutta sekä raikasta sitrushedelmäisyyttä.

Valmistaja suosittelee viinin kanssa nautittavaksi mereneläviä, kalaa ja valkoista lihaa, mutta viini käy myös nautittavaksi sellaisenaan.


Te Mata Woodthorpe Vineyard Chardonnay 2008:
Maa/alue: Uusi-Seelanti, Hawkes Bay
Valmistaja: Te Mata Estate
Rypäleet: Chardonnay (100 %)
Hinta: 14,53 euroa / 0,75 litraa / Alko

4 kommenttia:

 1. Huippuviini mielestäni hintaluokassaan - etenkin jos tamminen chardonnay on haussa. Uutena vuotena nautittiin tätä savustetun ankan kanssa, ja oli kerrassan helkkarin hyvä viini.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä hinta-laatusuhteesta. Itse en ole tammitettujen valkkareiden suurin ystävä, mutta tämä oli kyllä todella hyvää niin sellaisenaan kuin uunilohen kanssa. Tammi tuli juuri sopivasti esille. Ja sopii varmasti todella hyvin savustetun ankan kanssa!

  VastaaPoista
 3. Pakko kommentoida sen verran, että hassua, jos upeilla Sauvignon Blanceilla maailmanmaineeseen pamahtaneesta Uudesta-Seelannista ensimmäisenä tulevat mieleen Burgunderirypäleet. :) Ei siinä mitään, loistavia Chardonnay- ja Pinot-viinejähän maasta myös tulee.

  VastaaPoista
 4. Juu, näinhän se varmaan normaalisti menee =) Itselläni viiniharrastus on sen verran alkutekijöissä, että eniten on tullut lipiteltyä ko. rypäleitä Uuden-Seelannin viinien osalta ja nämä ovat myös jääneet parhaiten mieleen.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...