sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Beef Wellington, paistetut meiramiperunat ja vihreää salaattia vinaigretten kera

Beef Wellington on klassikkoateria ja esimerkiksi Gordom Ramsayn lempiruoka, joten oli korkea aika kokeilla tehdä sitä myös itse. Ramsayn suoritusta voi seurata Youtubesta videolla, jossa kaikki näyttää helpolta ja yksinkertaiselta. No, itsellä lopputulos ei ollut aivan yhtä moitteeton, mutta sapuskasta tuli kuitenkin ihan syötävää. Tosin koko homma meni periaatteessa pieleen jo alussa, kun kaupasta ei sattunut juuri tuolloin löytyvää sopivaa palasta naudan sisäfileetä, vaan kotikokin oli tyytyminen luomupaistiin. Tämän takia paistoin paistia ohjeen vastaisesti alussa noin puoli tuntia uunissa, jotta paistista tulisi riittävän mureaa ja kypsää. Kokkailusta jäi sen verran hampaankoloon, että pitää yrittää uudelleen sisäfileen kanssa. Beef Wellingtonin kaverina oli paistettuja yrttiperunoita ja salaattia itse tehdyn vinaigretten kanssa.

Beef Wellington uunituoreena
Ruokajuomana oli Masi Costasera Amarone Classicoa (ks. Alkon kuvaus), joka irtoaa Alkosta varsin suolaiseen hintaan. Ainakin kesällä tätä sai Viking Linen viiniosastolta hieman tolkullisempaan hintaan. Tosin 2007 vuosikerran viini oli erittäin hyvää ja sopi hyvin yhteen ruoan kanssa. Sen tuoksu oli tasapainoinen ja täyteläinen maku sopivan hapokas ja kirsikkainen vaniljan aromeiden kera. Tanniineja riitti myös kivasti muttei päällekäyvästi.

Viiniä
Ainekset (6 annosta):
Beef Wellington:
  • 1 kg luomunaudan paistia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • dijoninsinappia
  • 250 g sieniä
  • 50 g voita
  • kourallinen tuoretta timjamia
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 12 viipaletta parmankinkkua
  • 500 g lehtitaikinaa
  • jauhoja
  • 2 kananmunan valkuaista + 1 tl vettä

Alkuvalmistelut 
Hieno alusta 
Valmistusohje:
  1. Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu ja ruskista pinta oliiviöljyssä. Ota paisti pois pannulta ja voitele kauttaaltaan sinapilla.
  2. Pilko sienet pienemmiksi paloiksi ja sekoita palat tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista sieniseosta pannulla, kunnes vesi on haihtunut.
  3. Laita kaksi kierrosta muovikelmua ison leikkuulaudan päälle. Laita parmankinkut kelmun päälle hieman toistensa päälle kahteen kerrokseen. Laita kinkun päälle ensin sieniseos ja sitten paisti. Pyöräytä kinkku tiukasti paistin ympärille kelmun avulla ja laita paketti jääkaappiin viilenemään 20 minuutiksi.
  4. Kaulitse taikina levyksi. Poista kelmu paistin ympäriltä ja laita paisti keskelle taikinaa. Voitele taikinalevyn reunat rikotuilla kananmunan valkuaisilla. Kääri taikina paistin ympärille ja leikkaa pois ylimääräinen taikina. Voitele vielä kauttaaltaan kananmunan valkuaisilla ja koristele vetämällä pitkiä diagonaalisia viivoja veitsen tylsällä puolella.
  5. Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja paista uunissa kunnes pinta on kultainen ja rapea eli noin 20-30 minuuttia. Ota pois uunista ja anna olla huoneenlämmössä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Meiramiperunat:
Ainekset:
  • 1/2 kg perunoita (Rosamunda)
  • voita
  • oliiviöljyä
  • tuoretta meiramia
  • suolaa
  • pippuria
Valmistusohje:
  1. Esikeitä perunat reilusti suolatussa vedessä. Anna jäähtyä ja viipaloi pituussuunnassa neljään osaan. Paista paistinpannulla reilussa voi-öljysekoituksessa ja lisää pannulle lopuksi reilusti tuoretta meiramia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Perunat

Vihreä salaatti:
Ainekset:
  • jäävuorisalaattia
Vinaigrette:
Ainekset:
  • 1/2 dl hyvää extra virgin -oliiviöljyä
  • 1/2 dl maapähkinäöljyä
  • 1 1/2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl dijoninsinappia
  • suolaa
  • mustapippuria
Valmistusohje:
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään sekoittamalla voimakkaasti. Vinaigrette säilyy noin viikon verran suljetussa astiassa jääkaapissa. Sekoita vinaigrette jäävuorisalaatin kanssa juuri ennen tarjoilua.

Salaatinkastike

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...