tiistai 8. marraskuuta 2011

Olutarvio: Nøgne Ø Underlig Jul

Norjalaisen laatupanimon jouluolut on itselle uusi tuttavuus eikä kuulunut ainakaan viime vuonna Alkon sesonkioluiden valikoimaan. Katso myös muut blogissa arvioidut vuoden 2011 jouluoluet.

Nøgne Ø on nimennyt oluen vapaasti käännettynä "omituiseksi jouluksi". Alku vastaa ainakin nimeä, sillä olut ryöpsähtää kuohuen yli heti korkin sihahtaessa auki. Onneksi kullanarvoista eliksiiriä ei valu liikaa hukkaan, joten ei muuta kuin olut tuoppiin ja testaamaan. Todella reilusti ja kuohkeasti vaahtoava olut on väriltään miltei musta eli käytännössä hieman punertavanruskea/musta. Tuoksu on todella erikoinen eli erittäin mausteinen ja yrttinen. Samaa voi sanoa myös mausta. Molemmissa on kanelia, kardemummaa, inkivääriä, korianteria ja neilikkaa. Lisäksi maussa on ripaus paahdettua mallasta. Suutuntuma on kuohkea ja yllättävän matalahiilihappoinen.

Kokonaisuutta voisi kuvailla (hyvällä tavalla) yhdistelmäksi piparkakkua, glogiä ja olutta. Osalle tämä maustepommi on varmasti liikaa, mutta itseäni tämä miellytti yllättävän paljon. Suosittelen siis ennakkoluulottomia ja kokeilunhaluisia oluenystäviä testaamaan.

Nøgne Ø Underlig Jul:
Panimo: Nøgne Ø, Norja
Tyyli: Aromatisoitu olut, 6,5 %
Hinta: 6,33 euroa / 0,50 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 8/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 8/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 14/20 = Yhteensä 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...