perjantai 25. maaliskuuta 2011

Venäläinen lohiseljanka

Perjantaisen vapaapäivän kunniaksi lounasruokana oli harvemmin nautittua sapuskaa eli venäläistä lohiseljankaa. Itänaapurimme ruokia tulee muutenkin tehtyä/syötyä harvakseltaan, vaikka syytä ehkä olisi. Asiassa skarppaaminen alkakoon siis tästä päivästä.

Lohiseljankan ohje on suoraan Viinilehden ja Arto Rastaan resepti. Seurailin ohjeita melko laillla suoraan, tosin tomaattisoseen sijasta käytin paseerattua tomaattia ja suolakurkut olivat pienempiä cocktailkurkkuja. Tämän takia en kuorinut niitä, vaan ainoastaan paloittelin melko pieniksi palasiksi.

Keitto oli todella hyvää ja juuri sopiva aurinkoisena kevätpäivänä nautittavaksi. Ruokajuomana oli niin ikään lehdessä hyvät suositukset saanut grüner veltliner Itävallasta (ks. Alkon kuvaus). Vaaleankeltainen viini tuoksui omenalle ja sitrukselle eikä myöskään kuiva ja raikas maku tuottanut pettymystä. Hapot ja hedelmällisyys olivat hyvin tasapainossa ja antoivat sopivasti vastarintaa aromikkaalle keitolle. Niin keittoa kuin viiniä voi suositella hyvillä mielin myös muille.
Viini on väriltään vaaleankeltainen ja nuori
Ainekset (4-6 annosta):
  • 4 isoa sipulia
  • 50 g voita
  • 50 g tomaattisosetta
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 l kalalientä
  • merisuolaa
  • 2 suola- tai etikkakurkkua
  • 100 g herkkusieniä
  • 8 mustaa kivetöntä oliivia
  • 12 vihreää kivetöntä oliivia
  • 1 rkl kapriksia
  • 400 g lohifileetä
Maustepussi:
  • 1 laakerinlehti
  • 1 timjaminoksa
  • 6 valkopippuria
  • 6 maustepippuria
  • 1 valkosipulinkynsi halkaistuna
Valmistusohje:
  1. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Sulata voi kattilassa ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä 15 minuuttia sekoitellen. Lisää tomaattisose ja hauduta 5 minuuttia. Lisää jauhot ja anna imeytyä.
  3. Lisää kuumennettu kalaliemi kattilaan vähitellen.
  4. Laita maustepussin mausteet harsokankaan sisään tai suodatinpussiin ja sido tiukasti kiinni. Lisää maustepussi ja merisuolaa keittoon.
  5. Anna kiehua hiljalleen 45 minuuttia. Poista maustepussi.
  6. Kuori kurkut, leikkaa pituussuunnassa neljään osaan ja viipaloi kolmioiksi. Viipaloi myös herkkusienet ja oliivit.
  7. Lisää keittoon kurkut, herkkusienet, oliivit ja kaprikset. Keitä 10 minuuttia.
  8. Kuutioi lohi reilun kokoisiksi paloiksi ja lisää keittoon. Keitä kunnes kala on kypsää. Lisää lientä tarvittaessa, mutta muista, että keitto saa olla sakeaa.
Lähde: Viinilehti 2/2011, Arto Rastas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...