perjantai 18. maaliskuuta 2011

Kasviskauden avajaiset italialaisittain

Perjantai-illan menusta 2/3 on napattu melko suoraan uusimmasta Glorian ruoka&viini-lehdestä juomasuosituksineen päivineen. Alku- ja pääruoka tehtiin lehden ohjeiden pohjalta, mutta jälkiruoaksi suositeltu espresso-suklaapirtelö korvattiin tavallisella suklaapirtelöllä. Menun alkuruokana on vuohenjuustolla kuorrutettuja fenkoleita ja prosciuttomursketta, pääruokana voista porkkanatuorepastaa ja jälkiruokana siis suklaapirtelöä. Lehden mukaan koko setin valmistaa tunnissa, mutta valmistukseen ei tainnut mennä aivan noinkaan kauan aikaa.
Alkuruoka
Pääruoka
Pirtelö
Alkuruokana ollut fenkoli ei ollut erityisen hyvää, sitruuna ja timjami eivät maistuneet juuri lainkaan fenkolissa ja vuohenjuusto oli ehkä turhan voimakasta. Prosciutto on toki aina hyvää. Fenkolin, juuston ja kinkun yhdistelmä oli kuitenkin kiinnostava ja kyllähän tätä kuitenkin ihan mielellään söi. Pääruoka oli parempaa, mutta laitoin ruokaa liikaa chiliä (erittäin tulista ja enemmän kuin suositeltiin), jonka seurauksena muut maut jäivät kaiken läpi vyöryvän chilin yli. No, hyvää se oli näinkin, mutta ei ainakaan "italialaista". Jälkiruoka tasoitti sentään mukavasti armoa anellutta suuta, vaikka ei tarjonnutkaan mitään erikoista. Tämä ei toki ollut edes odotettavissa.

Ruokajuomana oli lehden suosituksen mukaan italialaista valkoviiniä eli Zenato Pinot Grigiota. Noin 11 euroa Alkossa kustantava viini oli itselle uusi tuttavuus, mutta saman talon punaviineistä tutuksi on käynyt jo mainio ruokaviini Zenato Valpolicella Superiore. Viini oli melko hapokasta ja hedelmäistä, ja olisi varmasti sopinut hyvin ohjeiden mukaan tehtyyn pääruokaan. Nyt chili jyräsi myös viinin yli, mutta ei tämä nyt aivan katastrofaalinen yhdistelmä ollut.

Annosten ainekset on skaalattu suurin piirtein kahdelle henkilölle.

Vuohenjuustolla kuorrutetut fenkolit ja prosciuttomurske 
Ainekset:
  • 1 fenkoli
  • 1 l vettä
  • 1 sitruuna
  • 4 oksaa timjamia
  • 0,25 tl suolaa
  • 2 vuohenjuustokiekkoa (à 70-80 g)
  • 25 g prosciuttoa
Valmistusohje:
  1. Esilämmitä uuni 250-asteiseksi.
  2. Huuhtele ja halkaise fenkolit ja sitruunat pituussuunnassa puoliksi. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää sitruuna, timjamin oksat, suola ja fenkolit keitinveteen ja keitä noin 10 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla, sen tulee upota fenkoliin kevyesti ja fenkolin tulee pysyä nostettaessa haarukan piikeissä kiinni. Nosta fenkolit, sitruuna ja timjaminvarret vedestä. Pastan voi kypsentää samassa keitinvedessä.
  3. Levitä fenkolit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Levitä vuohenjuustokiekot fenkoleiden päälle.
  4. Levitä prosciuttoviipaleet toiselle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista kinkkua uunissa 8-10 minuuttia, kunnes kinkkuviipaleet tuntuvat rapeilta.
  5. Laske uunin lämpö 225 asteeseen. Gratinoi fenkoleita uunin keskitasossa noin 10 minuuttia, kunnes vuohenjuustoviipaleet ovat ruskistuneet ja sulaneet keskeltä aavistuksen.
  6. Murustele prosciuttoviipaleet fenkoleille. Tarjoa fenkolit lämpimänä tuoreen leivän kanssa.
Voinen porkkanatuorepasta:
Ainekset:
  • 4 porkkanaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl voita
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 0,5 tl sinapinsiemeniä
  • 0,5 tl kuivattua chilirouhetta
  • 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 rkl kasvisfondia
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • puolikas ruukku rucolaa
  • 250 g tuorepasta
Valmistusohje:
  1. Vuole porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna voi paistokasarissa. Lisää valkosipulinkynnet, cashewpähkinät, sinapinsiemenet ja chilirouhe. Paista keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää porkkansuikaleet, valkoviini, vesi ja kasvisfondi. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes porkkanasuikaleet tuntuvat aavistuksen pehmeiltä. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja kaada se takaisin kattilaan. Sekoita porkkanapaistos heti joukkoon. Sekoita parmesaanijuustoraaste ja huuhdottu rucola pastaan.
Suklaapirtelö
Ainekset:
  • 2,5 dl vaniljajäätelöä
  • 4 dl maitoa
  • 4 rkl kaakaojauhetta
Valmistusohje:
  1. Lisää aineet tehosekoittimeen ja aja pirtelö tasaiseksi. Koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...