Arkistojen kätköistä löytyi ranskalaishenkinen ateriakokonaisuus, jossa pääruokana oli normandialaista siiderikanaa (alkuperäinen ohje reseptitaivaasta) höyrytettyjen vihannesten kera ja jälkiruokana tarte tatinia (alkuperäinen ohje Helsingin sanomista).
Siiderikana |
Ainekset:
- 500 g broilerin rintafileetä
- oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 2,5 dl kuivaa omenasiideriä
- 200 g tuoreita herkkusieniä
- 2 dl kuohukermaa
- 2 golden delicious -omenaa
- lehtipersiljaa
- suolaa
- pippuria
Ainekset:
- 200 g pikkuporkkanoita
- 7 perunaa
- 1 fenkoli
- 1/2 valkosipuli
- 1 sipuli
- 200 g parsakaalia
- Kuullota hienonnettu sipuli voioliiviöljysekoituksessa. Lisää kuutioidut omenat ja kuullota parisen minuuttia.
- Lisää broilerit pannulle ja ruskista sopivasti. Siirrä lautaselle hautumaan folion alle.
- Lisää siideri ja keitä kasaan viitisen minuuttia.
- Lisää kerma ja paloitellut sienet joukkoon. Keitä kasaan viitisen minuuttia.
- Lisää kanat kastikkeeseen ja kiehauta viitisen minuuttia. Koristele revityllä lehtipersiljalla.
- Tarjoile höyrytettyjen perunoiden ja juuresten kanssa.
Tarte tatin:
Ainekset:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl sokeria
- 90 g voita
- 0,6 dl vettä
Täyte:
- 7 granny smith -omenaa
- 75 g voita
- 1,25 dl sokeria
- kanelia
Valmistusohje:
- Tee ensin taikina. Mittaa jauhot ja sokeri kulhoon. Paloittele voi sekaan. Nypi ainekset sormin ryynimäiseksi seokseksi.
- Lisää vesi ja sekoita nopeaksi tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinapallo kelmuun ja jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
- Kuori omenat, poista kodat ja halkaise omenat neljään osaan.
- Laita lieden- ja uuninkestävään vuokaan tai paistinpannuun voi ja 0,75 dl sokeria. Anna sulaa miedolla lämmöllä ja sekoita, kunnes seos on muuttunut vaalean kinuskin väriseksi.
- Ota vuoka pois liedeltä ja asettele omenat tiiviisti kastikkeen päälle. Nosta vuoka takaisin liedelle ja pidä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
- Ota vuoka liedeltä ja ripottele loput sokerista omenoiden päälle. Laita mausteeksi ripaus kanelia.
- Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi ja aseta taikina vuoan päälle. Painele taikinan reunat omenoiden ja vuoan reunan väliin. Pistele taikinaan haarukalla muutama reikä.
- Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin ja paista noin puoli tuntia/kunnes taikinapinta on saanut kauniin ruskean värin.
- Anna piirakan vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti