maanantai 12. joulukuuta 2011

Olutarvio: Efes Pilsen & Efes Dark

Istanbulin matkan olut- ja ruokaraportointi on hivenen viivästynyt, mutta aloitetaan tekemällä katsaus paikallisesta tarjonnasta oluen osalta. Turkki on islamilainen valtio eikä täten alkoholi ole siellä suurimmassa huudossa. Toisaalta Istanbul on varsin kiinnostava yhdistelmä eri kulttuureita, ja siellä alkoholia myydään joka kulmassa olevissa pikkukioskeissa ja ravintoloissa. Tarjontaa voisi kuvailla kuitenkin kauniisti rajoitetuksi. Tarjonta koostui lähinnä parista suurimmasta tuontioluesta ja turkkilaisesta Efes-oluesta, jota oli yleensä tarjolla pilsinä. Joissakin kioskeissa näkyi myös Efesin muita oluita. Matkan aikana tuli testattua täten kahta turkkilaista olutta, Efes Pilsenia ja Efes Darkia.

Efes Pilsen on hyvin tyypillinen bulkkilager, väriltään vaaleankultainen ja kirkas. Vaahtoa ei tuopissa näkynyt juuri lainkaan. Oluen tuoksu on epämääräinen ja tunkkainen, tosin todella kylmänä tuoksu on neutraalimpi. Samaa voi sanoa myös mausta, sillä varsinkin hieman lämpimämpänä maku on todella kehno. Tölkkiversiossa on lisäksi vielä metallinen sivumaku. Hanaversio puolestaan on selvästi raikkaampi ja miellyttävämpi, mutta tämä saattaa johtua osaltaan myös kylmemmästä tarjoilulämpötilasta. Suutuntuma on joka tapauksessa kevyt ja vetinen. Jälkimakua ei käytännössä ole lainkaan, mikä ei ole välttämättä huono asia oluen maku huomioiden.

Efes Dark edustaa puolestaan tyylisuuntana amerikkalaista tummaa lageria, ja on selvästi Pilsenia parempi kokonaisuus. Sen ulkonäkö on hyvin kolamainen eli väriltään punertavanruskea, mutta olut muodostaa myös reilusti beigeä ja pitkäkestoista vaahtoa lasiin kaadettaessa. Tuoksu on aika tunkkainen ja sulkeutunut. Lähinnä aromeina on mallas ja esanssi. Maku on puolestaan kevyt kevyen paahteisuuden, kahvin ja suklaan kera. Samaa tunkkaisuutta löytyy myös mausta ja kokonaisuus muistuttaa aika tavalla värjättyä peruslageria. Alkoholi on kuitenkin kätketty ylättävän hyvin vetisen runkoon ja olut on todella helppo juoda. Ei tämäkään ole mikään panimoteollisuuden mestariteos, mutta näistä kahdesta selvästi suositeltavampi yksinään nautittuna.

Risuista huolimatta kylmä Efes Pilsen toimi kyllä hyvin turkkilaisen ruoan kanssa huomaamattomana janojuomana.

Efes Pilsen:
Panimo: Efes, Turkki
Tyyli: Vaalea lager, 5,0 %


Efes Dark:
Panimo: Efes, Turkki
Tyyli: American Dark Lager, 6,1 %

Pisteet:
Efes Pilsen:
Tuoksu 3/10 + Ulkonäkö 2/5 + Maku 3/10 + Suutuntuma 2/5 + Yleisvaikutelma 7/20 = Yhteensä 17/50

Efes Dark:
Tuoksu 3/10 + Ulkonäkö 3/5 + Maku 5/10 + Suutuntuma 2/5 + Yleisvaikutelma 9/20 = Yhteensä 22/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...