perjantai 30. joulukuuta 2011

Viiniarvio: Gentil 'Hugel' 2010

Hans Ulrich Hugel perusti jo vuonna 1649 Hugel & Fils -viinitilan, joka on edelleen saman perheen ja tätä nykyä 12. sukupolven 100-prosenttisessa omistuksessa.

Gentil 'Hugel' on sekoitus peräti viittä eri rypälelajiketta. Alsacen laatua määrittävän appellaation mukaan alueella saa viljellä vain seitsemää valkoviiniä ja yhtä punaista eli Pinot Noiria, joten lajikkeiden kirjo on kohdillaan tässä viinissä. Viinin nimi tulee Alsacen vanhasta perinteestä, jossa ns. jaloista rypäleistä (Gewürztraminer, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir) tehtyjä viinejä kutsuttiin 'gentileiksi' eli sympaattisiksi.

Viinitilan oman kuvauksen mukaan tässä viinissä yhdistyvät Gewürztraminerin eleganttius ja mausteisuus, Pinot Gris'n rakenne, Rieslingin hienous, Muscatin rypäleisyys ja Sylvanerin raikkaus. On siis aika testata kauniit sanat käytännössä.

Viini on väriltään haaleankeltainen ja kallellaan vihreään päin. Tuoksu on varsin miellyttävä ja kypsän hedelmäinen persikan, omenan ja sitruunan johdattelemana. Tuoksussa on myös aavistus maanläheistä ruohoa ja kukkia.

Maku on ryhdikkään kuiva ja hapokas. Myös siinä on vihreää omenaa, päärynää, persikkaa sekä sitruunaa. Pieni yrttinen lisävivahde tuo myös viiniin monipuolisuutta.

Viini sopi melko hyvin yhteen raikkaan sitruunaisen ja hieman mausteisen salaatin kanssa. Olettaisin että se sopii erityisen hyvin juuri hitusen mausteisten ja hedelmäisten ruokien kanssa.

Gentil 'Hugel' 2010:
Maa/alue: Ranska, AC Alsace
Valmistaja: Hugel & Fils
Rypäleet: Sylvaner (45 %), Gewürztraminer, Tokay-Pinot Gris, Riesling, Muscat
Hinta: 11,91 euroa / 0,75 litraa / Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...