maanantai 12. joulukuuta 2011

Olutarvio: Caledonian Deuchars IPA

Oluen etiketti kertoo, että on harhaanjohtavasta nimestään huolimatta golden ale eikä suinkaan IPA. Valmistuksessa on käytetty kolmea humalaa, Styrian Goldingsia, Fugglesia ja Willamettea.

Skottipanimo Caledonianin (joka on toki nykyään osa Heinekenin imperiumia) olut vaahtoaa reippaasti kaadettaessa valkoista vaahtoa, joka jää kummittelemaan kuohkeana tuoppiin vielä pitkäksi aikaa. Olut on väriltään kullankeltainen ja koostumukseltaan kirkas. Tuoksu on sitrushedelmäisen raikas, ja reippaammin humaloituna se toisi mieleen jopa IPA:t. Lisäksi siinä on kukkaista ja ruohoista humalointia sekä aavistus toffeemaista makeutta. Tuoksu on todella pirteä ja positiivinen yllätys, joskin hieman yksipuolinen.

Maku jatkaa tuoksun linjalla. Päällimmäisenä siitä jää mieleen sitrushedelmäinen ja kukkainen raikas ja rapsakka humalointi. Myös toffeemaista makeutta on melko kivasti. Kokonaisuus on tasapainoinen, piristävä ja oikein mainio. Oluen suutuntuma on sopivan hapokas, hieman katkeroinen sekä aavistuksen vetinen. Jälkimaku kestää kuitenkin yllättävän pitkään ja kuivaa oikeaoppisesti loppua kohti jättäen makean ja maanläheisen tuntuman ikeniin.

Deuchars IPA on nimestään huolimatta mainio maitokauppavahvuinen golden ale, jonka suurimmat puutteet ovat kallis hinta ja lievä vetisyys. Puutteistaan huolimatta kyseessä on mielestäni selvästi testaamisen arvoinen olut.

Caledonian Deuchars IPA:
Panimo: Caledonian (Heineken), Skotlanti
Tyyli: Golden/blond ale, 4,4 %
Hinta: noin 3,60-4,89 euroa / 0,50 litraa / maitokaupat

Pisteet:
Tuoksu 7/10 + Ulkonäkö 3/5 + Maku 7/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 13/20 = Yhteensä 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...